Belföld

Orbán visszakéri a győri városvezetők jutalmait is

A kormányfő megfenyegette a városvezetőket; Békéscsabán például 3,5 milliót vitt haza a polgármester.

Ajándékot visszakérni nem illik, ám úgy tűnik mégis sor kerül rá: „Kérjük szíves és gyors közreműködéseteket abban, hogy a miniszterelnök határozott kérése minden településen érvényesüljön: a kormánypárti polgármesterek és alpolgármesterek nem vehetnek fel jutalmat, ha valaki mégis így tett, az szerdáig fizesse azt vissza, vagy fordítsa ellenőrizhető módon jótékonysági célokra, az általa vezetett településen” – idézi a Blikk Kubatov Gábor pártigazgató és Kocsis Máté kommunikációs igazgató levelét, melyet a fideszes polgármestereknek címeztek.

A Fidesz választókerületi elnökei csütörtökig válaszolnak a levélre azzal kapcsolatban: választókerületükben hány kormánypárti polgármester vagy alpolgármester vett fel jutalmat. Kocsis Máté megerősítette: valóban az összeg visszafizetését kérték.

Hozzátette: a levélben Orbán Viktor pártelnöki minőségében megfogalmazott kérését is tolmácsolták. A miniszterelnök azt kérte az érintett politikusoktól: ne vegyék fel a számukra megítélt jutalmat, de ha már felvették, azt ellenőrizhető módon fordítsák a településük boldogulására vagy fizessék vissza a település költségvetésébe.

“Azokban az időkben, amikor az állam az önkormányzatok adósságát átvállalva jelentős könnyítéseket tesz az önkormányzati szektorban, és amikor a szocialista kormányok maguk után hagyott rossz gazdasági helyzetével küzdünk és a nagyon magas államadósság ellen is kíméletlen harcot folytat a kormány, minden fillérre szükség van, függetlenül attól, hogy ki az, aki megérdemli a jutalmat és ki az, aki nem” – fogalmazott Kocsis Máté.

„Abban a reményben küldték ki a levelet, hogy mindenki visszafizeti a kérdéses összeget. Arra a kérdésre, hány kormánypárti polgármester vehetett fel jutalmat, Kocsis Máté azt felelte: ezzel kapcsolatban csütörtökön érkeznek meg a választókerületi elnökök válaszai.”

Információik szerint Orbán követelése a kisebb városokban kiosztott extrapénzre is kiterjed. A Győr24 a múlt héten beszámolt arról, hogy több vidéki város vezetője is jutalmat kapott, így Győrben is jutott bónusz az alpolgármestereknek.

Kocsis Máté hozzátette: komoly következményekkel kell számolnia annak, aki nem adja vissza juttatásait.

A felhívás teljes szövege itt olvasható!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik