Belföld

Letakarták a kanadai kormány plakátjait Miskolcon

kanadai-kuvetseg-plakatja-miskolcon(210x140)(1).jpg (miskolc, menekült, kanada, )
kanadai-kuvetseg-plakatja-miskolcon(210x140)(1).jpg (miskolc, menekült, kanada, )

Az óriásplakátok arra figyelmeztettek, hogy megváltoztak a kanadai bevándorlási szabályok, és „gyorsabban hazaküldik az alaptalan menedékkérelemmel érkezőket”.

Az MTI fotóriportere szombaton még a népkerti sportpályánál és a Gömöri felüljárónál fényképezte le a plakátokat. A diósgyőri városrészben kihelyezett hirdetést még aznap lefedték kék papírral, a hét elején viszont már azokat is, amelyeket az MTI fotóriportere örökített meg.

A budapesti kanadai nagykövetség az MTI érdeklődésére, hogy rendben folyik-e a kampány, ugyanis több kihelyezett plakátot is letakartak, szerdán azt közölték, hogy „a tájékoztató kampány január és február hónapban tart, többféle tájékoztatási eszköz igénybevételével”.

Emlékeztettek, 2011-ben Magyarországról érkezett a legtöbb menedékkérő Kanadába, az összes menedékkérelem 18 százalékát magyar állampolgárok nyújtották be. A magyarországi menedékkérők körülbelül 40 százaléka származási helyként Miskolcot és környékét jelölte meg – írták. Hozzátették, a magyar állampolgárok által a világon benyújtott menedékkérelmek 98 százalékát Kanadában adták be.

Az MTI az ügyben megkereste a plakátokat elhelyező Kroc Kft.-t, a cég azonban nem kívánt válaszolni a kérdésekre.

Pásztor Imre, a miskolci önkormányzati cégeket összefogó Miskolc Holding Zrt. szóvivője úgy nyilatkozott, az önkormányzati cégeknek nincs közük a plakátok letakarásához. Ezt Dobos Tímea, a város polgármesteri hivatalának szóvivője is megerősítette.

Kanada magyarországi nagykövetsége az elmúlt héten négyhetes tájékoztató kampányt indított el Miskolcon, hogy bemutassa plakátokon, újság- és rádiós hirdetéseken országa új menekültügyi rendszerét. Kriza Ákos (Fidesz–KDNP), a borsodi megyeszékhely polgármestere bírálta a külképviseletet a kampány miatt.

Az óriásplakátokon a következő szöveg volt olvasható: „A visszaélések elkerülése érdekében Kanada menekültügyi rendszere megváltozott. Évek helyett akár heteken belül elbírálják a menedékkérelmeket. Gyorsabban hazaküldik az alaptalan menedékkérelemmel érkezőket.”

A kanadai nagykövetség az MTI megkeresésére korábban azt közölte, hogy a tavaly decemberben életbe lépett változások eredményeként gyorsabb és igazságosabb lett az ország menekültügyi rendszere, ezeket a változásokat akarja bemutatni a Miskolcon négy héten át tartó nyilvános tájékoztató kampány.

A nagykövetség közleménye szerint a kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a szabályozás nemrég érvénybe lépett változásaira, a helyszíne pedig azért Miskolc, mivel „nagyszámú magyarországi menedékkérő arról számolt be a kanadai hatóságoknak, hogy erről a területről érkezett” az országba.

Az Észak-Magyarország című megyei napilapban még nem jelent meg ilyen tartalmú hirdetés, és az MTI tudósítója helyi rádiókban sem hallott még erről szóló szpotokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik