Belföld

Itthon nem lesz kémiai kasztráció

injekció (injekció, )
injekció (injekció, )

Szigorúbban szankcionálja a júliusban életbe lépő új büntető törvénykönyv a kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekményeket, ám a kémiai kasztráció bevezetésének ötletétől elzárkózik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) - írja a szerdai Népszava.

Kapcsolódó cikkek

A napilap cikke ismerteti, hogy több európai országban, köztük Németországban, Lengyelországban és Nagy-Britanniában nemcsak jogi, hanem orvosi eszközökkel is fellépnek a gyermekek védelmében. Az úgynevezett kémiai kasztrációt többnyire önkéntes alapon alkalmazzák, amelyet vagy azért igényelnek a szexuális bűnözők, mert enyhébb büntetést remélnek tőle, vagy pedig azért, hogy megszabaduljanak a nem szűnő kísértéstől. A kémiai kasztráció lényege, hogy anélkül csökkentik a tesztoszterontermelést, hogy a férfiak heréit eltávolítanák.

A külföldi példákra hivatkozva a Népszava megkérdezte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, tervezik-e, hogy a jövőben a kémiai kasztrációt is használják a büntetés-végrehajtásban. Válaszukban elzárkóztak az elképzeléstől: “Mind a különböző emberi jogi egyezmények, mind Magyarország alaptörvénye rögzíti a méltósághoz való jogot, a kínzó, embertelen, megalázó bánásmód vagy büntetés tilalmát, illetve a testi, lelki egészséghez való jogot is, így ennek bevezetését nem tervezi a kormányzat” – írták.

Hozzátették, hogy a kasztrációnak súlyos egészségügyi következményei lehetnek, és semmi nem garantálja a beavatkozás eredményességét, ugyanakkor számos káros mellékhatás jelentkezhet.

Németországot többször is figyelmeztette már az Európai Tanács, ám szerintük a kasztráció nem büntetés, csupán kezelése egy súlyos társadalmi problémának, ráadásul minden beavatkozást önkéntes alapon végeznek – ismerteti a napilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik