Belföld

Határon túli összművészeti fesztivál Győrött

Kiállítások és zenés-néptáncos programok, néprajzi témájú és az ősi magyar harcművészettel kapcsolatos előadások.

A háromhetes rendezvénysorozatot az Orbán Balázs székelyföldi fotóművészeti alkotóközösség munkái mellett Szakács Sándor ötvösművész, Bartha Lajos sepsiszentgyörgyi fafaragó, Antal Tamás dunaszerdahelyi fotós, továbbá Batka Péter és Batka Mónika kőhídgyarmati keramikusok és Molnár Zsolt viseletkészítő kiállítása nyitja meg – mondta Lencsés Lívia, a szervező Petőfi Sándor Művelődési Ház munkatársa hétfőn az MTI-nek. A tárlaton festett bútorokkal berendezett úgynevezett kalotaszegi cifraszobát is láthatnak az érdeklődők a művelődési házban – tette hozzá a programszervező.

Berecz András mese- és énekmondó előadása követi a kiállítás megnyitóját. A Kossuth-díjas művész mosolyfakasztó történetekkel kedveskedik közönségének, előadóestjének anyagát a Kárpát-medence vidékéről gyűjtötte össze.

Másnap néptáncgálán adja elő repertoárját a helyi Harmónia Művészeti Iskola néptánccsoportja. A továbbiakban előadások hangzanak el a magyar hagyományokra épülő harcművészetről, a barantáról, továbbá a népi gyermekjátékok és az ősi hitvilág kapcsolatáról. Antal Tamás dunaszerdahelyi fotós alkotásainak tükrében beszél azokról az élményekről, amelyeket számos országot bejárva tapasztalt munka közben.

Február 12-én mutatkozik be a Bécsi Napló és a Szél-járás című folyóirat. Előbbi kéthavonta jelenik meg az osztrák fővárosban, és egyebek mellett a Kárpát-medence magyarságának kérdéseivel foglalkozik. A Szél-járás című kulturális folyóirat pedig – amely ötödik évfolyamát zárja –  a hagyományos történelmi régió, az egykori Moson-Sopron-Pozsony vármegyék kulturális életét szemlézi.

Az összművészeti fesztivál idején a kiállításokhoz kapcsolódó rendhagyó néprajz- és rajórákat tartanak diákok számára a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A fesztivál a felvidéki Zselizről érkező Kincső Ifjúsági Néptáncegyüttes és a Gereben népzenei együttes Alsó-Garam- menti táncházával zárul február 16-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik