Belföld

” Nem követhetünk el hibákat”

Kompomisszumra kell törekedni - vélte egy szegedi fórumon a Bajnai Gordon-féle Haza és Haladás választási szövetség kampánytanácsadója.

Exkluzív interjút adott a Szeged24-nek Szigetvári Viktor, Bajnai Gordon-féle Hazai és Haladás választási tömörülés kampányfőnöke, akit a 2014-es voksolás esélylatolgatásárra kértünk.

Szeged24: Elindult már a választásai kampányidőszak?

„ Már elindult a kampány, amikor kiderült, hogy Bajnai Gordon visszatért a politikai színtérre. A Jobbik kivtételével a Fidesz, az MSZP is reagált erre. Bajnai Gordont a Fidesz is komoly ellenfélnek ismeri el, a reakciója is ezt mutatja. A Fidesz például a 13 havi nyugdíj ügyével reagált Bajnai Godon visszatérésére. Az egész kampányindulásban engem az zavar, hogy a kormányzátnak nincs ideje kormányozni.”

Szeged24: Miután a jelenlegi kormányzat a legtöbb jogszabályt sarkalatos törvénnyé tette az új Alaptörvényben, az én meglátásom szerint csak kétharmados többségi szavazattal lehet leváltani a jelenlegi kormányzatot. Mit szól ehhez?

„ Ezzel egyetértek, de az gondolom, hogy a jelenlegi választási rendszerben könnyebb kétharmadot teremteni. Azért, mert a kormányzat úgy alakította ki a rendszert, hogy az egyéni mandátumok súlya nőtt a listás mandátumokhoz képest. Ennek az a következménye, hogy arányaiban kevesebb szavazattal több mandátumot lehet elérni.”

Szeged24: De van esélye a baloldalnak kétharmadot szereznie?

„ Nem lehetetlen, de a baloldalon nagyon nehéz a helyzet, miután a Fidesz a saját szája íze szerint átszabta a választókerületeket. Ahhoz, hogy le tudjuk váltani a kormányt, széles választói szövetség kell. Széles választási palettát kell teremteni. A leváltó hangulat megvan hozzá, és a félelem is az emberekben, amelyet a Fidesznek nem kell alábecsülnie, a szavazófülkében ugyanis egyedül vannak az emberek.”

Szeged24: Mi történik, ha a baloldalnak mégis sikerül megszerezni ugyanazt a kétharmadot mint a mostani kormánynak?

„ Ehhez nagyon sok munka kell, de ha sikerül, nem követhetjük el ugyanazokat a hibákat mint a jelenlegi kormányzat. Azaz, hogy egy párthoz kötődő alkotmányvizsgálatot tartunk. Kompromisszumra kell törekedni. A “felülalkotmánymányozásnak” ugyanis nincs értelme, mert az hideg polgárháborút eredményez. Ennek a megszüntetése a célunk. Azzal, hogy nem bármilyen áron, de az ellenfelet is be kell vonni a törvényhozásba. De ismétlem: ezzel még nagyon sok munka van, hogy elérjük a célt.”

Névjegy:

Szigetvári Viktor 1978-ban született Budapesten, középiskolai tanulmányait a Budapesti Piarista Gimnáziumban végezte, majd az ELTE Bölcsészettudományi Karának filozófia és politikatudomány tanszékein folytatott egyetemi tanulmányokat. Itt szerzett szerzett diplomát “Tony Blair és az Új Munkáspárt” című tanulmányával politológiából. 2001-ben került az MSZP-hez, Baja Ferenc mellett dolgozott a párt választási kampányának irányításában. Később részt vett az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány megalapításában, majd Gyurcsány Ferenc munkatársaként Medgyessy Péter miniszterelnök tanácsadója lett. 2003 nyarától a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium miniszteri titkárságvezetője, augusztustól sajtófőnöke volt. 2004 júniusában Medgyessy Péter kommunikációs vezetőjévé és a kormányzati hirdetések kezelőjévé nevezték ki, a Miniszterelnöki Kabinet Nyilvános Kapcsolatok Titkárságának helyettes államtitkáraként. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké választása után ugyanezt a posztot töltötte be egészen 2005 májusáig. Utána egészen 2006 végéig irányította az MSZP választási felkészülését előbb a parlamenti, majd pedig az önkormányzati választási kampány során. Munkája részeként felügyelte a helyi szervezetek munkáját, irányította a párt központi szervezetét, kidolgozta a párt hirdetési-, rendezvény- és mobilizációs stratégiáját. 2007 tavaszán magáncéget alapított, jelenleg a Szigetvári és Társai Kommunikációs Vállalat ügyvezetője, stratégiai kommunikációs tanácsadással foglalkozik, és a Bajnai Gordon-féle Haza és Haladás választási tömörülés kampánytanácsadója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik