Belföld

Elutasították a Virágot üzemeltető cég tulajdoni igényét

Elutasította keddeb a Fővárosi Törvényszék a szegedi Virág cukrászdát korábban üzemelteteó Kft igényét, hogy az ingatlan fejlesztéséért egyharmad tulajdont kapjon az épületben.

A Virág cukrászda 2012-ben bezárt és a cukrászdát üzemeltető cég ellen felszámolási eljárás indult, mivel több mint 600 millió forintos tartozást halmozott fel. Miután az önkormányzat 2010 márciusában úgy döntött, hogy él elővásárlási jogával, s megveszi 300 millió forintért a cukrászdát, a CIB Bank megtámadta a felszámoló várossal kötött adásvételi szerződését. 2011 márciusában a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kimondta: érvényes a felszámoló várossal kötött szerződése. Akkor úgy volt, hogy az önkormányzat pár héten belül profilkötötten, nyilvános pályázaton értékesíti a cukrászda bérleti jogát.

A jogi akadály azonban nem hárult el, sőt. Hiába szólította fel többször a város a korábbi üzemeltetőt, a Virág Cukrászda és Kávéház Üzemeltető és Tanácsadó Kft.-t, hogy adja át a városnak az üzlethelyiségeket, a cég a mai napig nem ment ki a cukrászdából. Ezért a város kiürítési pert indított a társaság ellen, amely a másodrendű alperessel, György Sándorral együtt igényt tart bizonyos ingóságokra a Virágban. Tavaly május 30-án arra kötelezte a Szegedi Törvényszék a céget és György Sándort, hogy az ítélet jogerőre emelkedését követő 15 napon belül – állagsérelem nélkül elvihető ingóságaiktól kiürített állapotban – adják a város birtokába a Virágot. A bíróság kötelezte a korábbi üzemeltetőt, hogy fizessen a városnak használati díjként 38 millió forintot és törvényes kamatait, valamint a birtokba adásig havi 1 millió 905 ezer forintot. Az alperesek fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős. A várost képviselő ügyvéd,Bene István tegnap nem tudta megmondani, mikor születik jogerős ítélet a kiürítési perben a Szegedi Ítélőtáblán.

A ráépítési perben ugyanakkor a Fővárosi Törvényszék kedden György Sándor mindegyik kereseti kérelmét elutasította – tájékoztatott Bene István. E per lényege, hogy György Sándor ráépítés jogcímen egyharmad tulajdonrészt szeretne szerezni a Virágban, mondván: százmilliókat fordított a cukrászda felújítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik