Belföld

Mulasztás történt, felelős nincs

A napokban lezárult a rendőrségi nyomozás annak a húszéves autista fiúnak a halála ügyében, aki egy budapesti intézetben halt meg, előjelek nélkül.

Mint azt megírtuk a húszéves Zoli 2011 októberében hunyt el a Reménysugár Habilitációs Intézetben. A fiú kálváriája 2010-ben kezdődött. Az intézményben több ápoló is azt állította a fiúról, hogy ön- és közveszélyes, hogy folyton bántalmazta társait és az ápolónak is nekiment.

A hivatalos pszichiátriai vélemény alapján Zoli markáns viselkedési zavarral küszködött, de ez nem jelenti azt, hogy  „közveszélyes” lett volna. Az édesapa, Károly is mást mesélt. Azt mondta, fia sokszor panaszkodott, hogy az ápolók provokálják, ezért ment nekik, de volt, hogy ok nélkül a falba verték a fiú fejét. Fényképeket is mutatott, amin jól látszik, hogy a gyermek kezén, fején, hátán sérülésnyomok vannak.

Ügy lezárva?

2011 októberében Zoli hirtelen, minden előzmény nélkül meghalt. Hivatalból rendőrségi eljárás indult az ügyben. Hiába volt több ellentmondás az orvos szakértői véleményekben is, a rendőrségi nyomozás első fokon semmilyen mulasztást nem tudott bizonyítani, a fiú halálát elvileg tüdőgyulladás okozta.

A napokban lezárult nyomozás csupán szakmai szabályszegést állapított meg- mondta lapunknak Károly, a fiú apja, aki feleségével úgy döntött, továbbmennek az üggyel, mert, elfogadhatatlannak tartja a döntést, hiszen mind a nyomozati, mind az orvos szakértői véleményben vannak még megválaszolandó kérdések számukra, amik szerintük jelentősek lehetnek az ügy végkimenetele szempontjából. Hogy pontosan mik ezek, azt Károly még nem szeretné nyilvánosságra hozni.

A szakmai szabályszegést azért állapították meg, a fiú Leponexet kapott, többnyire előzetes vizsgálatok nélkül, ami ennél a gyógyszernél – a mellékhatások figyelembevétele miatt – elengedhetetlen.

Az újabb igazságügyi vélemény szerint a gyógyszer is összefüggésbe hozható a fiú halálával, ám ténylegesen nem jelenti ki, hogy az okozta volna a fiú halálát. Károly felülvizsgálati kérelmet nyújt be az üggyel kapcsolatban.

Nem ez volt az egyetlen eset, amikor mulasztás történt az intézményben. Korábban megírtuk, volt, hogy állítólag a magatehetetlen betegeket az erkélyen ütötték az ápolok. Akkor a Reménysugárral szemközti lakók tettek jelentés. Bővebben itt olvashat az esetről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik