Belföld

Mendrey: a miniszter téved, van sztrájkhangulat

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondja: rosszak a miniszter adatai. Szerinte sokkal többen sztrájkolnának, mint Balog Zoltán gondolja.

Kedd esti közleményében a PDSZ elnöke azt írja, hogy “a szakszervezetek reprezentativitási adataira oly szívesen hivatkozó Balog Zoltán kijelentését nem támasztják alá adatok”. Mendrey László arra reagált, hogy Balog Zoltán a pedagógus szakszervezetekkel aláírt megállapodás után azt mondta: a pedagógustársadalom mintegy kilencven százalékát  képviselő szakszervezetekkel írta alá a megállapodást.

Mendrey László hozzátette: ha rákényszerül a PDSZ és sztrájkot hirdet, akkor nem a szakszervezeti vezetőket, nemcsak saját és más szakszervezetek tagjait hívja, hanem minden munkavállalót, akit érint az oktatás átalakításának politikailag forszírozott, szakmai és gyakorlati szempontból problémás átalakítása. Ők pedig nagyon sokan vannak – fűzte hozzá.
Kitért arra is, hogy szerinte sajátos értelmezése a valóságnak az, miszerint a PDSZ felállt volna a tárgyalóasztaltól. A legutolsó pillanatig kitartottak, végig hitték, hogy van esély egy értelmes, valóban tartalmas megállapodásra. A tárgyalások lezárásakor kiderült, hogy tévedtek, így nem tehettek mást, kiléptek a sztrájkbizottságból.

Szerinte téved a miniszter abban is, hogy földrajzi eltérémtis szerinti jelentős különbségről beszél a pedagógus bérek között, külön kiemelve Kelet-Magyarország és a XII. kerület esetét. Minden közalkalmazott – így a pedagógus – bérét is az egységes közalkalmazotti bértábla határozza meg, hosszú évek óta. Pontosan azért, hogy ne legyen különbség az azonos kategóriába tartozó pedagógusok bérezése között, és érvényesüljön az egyenlő munkáért egyenlő bér alapelve – írta Mendrey László.
Azt gondolnánk, hogy az oktatásirányításért felelős kormányzati szereplő számára ez evidens, úgy tűnik nem az – fogalmazott. Azzal kapcsolatban, hogy a miniszter az állami fenntartásba vételt egy vízi alkalmatossághoz hasonlította, amely egy múlt századi oktatáspolitikusról kapta a nevét, közölte: a parttól távolodó Klebelsberg nevű hajóba a többséget a törvény erejével bekényszerítették. A parton maradók ugyan nem látják a kormányrudat, de azt igen, hogy a hajó rossz irányba halad, az iránytűt manipulálják. S ezt tudják az utasok is – zárta állásfoglalását az SOS jelzéssel az érdekvédő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik