Belföld

Még takarítják a Rábaköz útjait – Friss információk!

Az erős északnyugati szél eleinte főként az Észak-Dunántúlon, majd délutántól, kora estétől Pest megye nyugati és északi felén hófúvást okozhat.

16.09 – Győr-Moson-Sopron megyében a legfrissebb összesítések alapján egyetlen főúton sincs hóátfúvásos szakasz. Az összes fő közlekedési útvonal a kijuttatott olvasztó anyag hatására sónedves vagy nedves, a havazásban érintett mellékutak burkolata pedig latyakos. A reggeli órákhoz képest sokat mérséklődött a szél a mellékutakon is, így jelentősen csökkent a hóátfúvásokban érintett szakaszok száma. Elzárt település vagy járhatatlan út nincs a megyében.

A társaság jelenleg is közel 40 munkagépe dolgozik a hóátfúvásokban korábban érintett szakaszokon, hogy azokon minél biztonságosabban közlekedhessenek az autósok. Várhatóan az éjszakai órákban is folyamatosan dolgoznak majd a hóeltakarítást végző járművek, hogy szélesítsék az utakat.

Jelentősebb balesetről vagy torlódásról nem kaptunk ma információt.

Folyamatban van a Mosonmagyaróvár és Püski, valamint az 1-es főút és az országhatár közötti szakaszán a hó eltakarítása jelenleg is. Az itt elvégzett munkákat követően a Hegyeshalom és Bezenye közötti utat is még járhatóbbá teszik a munkagépek.

Folyamatban van a Tét és Rábacsanak, a Bogyoszló és Vadosfa, a Bősárkány és Kapuvár, valamint az öntésmajori bekötő úton a hóeltakarítás. Az itt elvégzett munkák után, ütemterv szerint még járhatóbbá teszik a munkagépek a Bágyogszovát és Pásztori, valamint a Vág és Szany között szakaszt.

Folyamatban van a Mihályi és Gyóró közötti mellékúton a hó eltakarítása. Hamarosan ütemterv szerint a Csapod és Röjtökmuzsaj, a Dénesfa és Répceszemere, az Iván és Szakony, valamint a Mihályi és Himod közötti szakaszt is még járhatóbbá teszik a munkagépek.

13.30 – A Kisalföld Volán tájékoztatása alapján Győr térsége: Minden út járható, az autóbuszok menetrend szerint közlekednek.

Sopron térsége: Minden település megközelíthető, egyelőre minden autóbuszjárat közlekedik.

Csorna térsége: Fehértó és Markotabödöge, valamint Rábcakapi és Bősárkány között az út nehezen járható.

Mosonmagyaróvár térsége: Minden út járható, az autóbuszok menetrend szerint közlekednek.

Kapuvár térsége: Répceszemere autóbusszal már megközelíthető. Vadosfa, Vica nem járható autóbusszal. Öntésmajor felé 12.50 órakor elindul az autóbusz.

9.41 – Győr-Moson-Sopron megyében a havazás ellenére a főutak burkolata sónedves, jól járhatóak, a mellékutak havasak, latyakosak, néhol hókásásak. Ugyanakkor az élénk észak-nyugati szél több helyen is hóátfúvásokat okoz, felkapva az út melletti 25-50 centiméternyi hóréteget, így a közlekedők az alábbi útszakaszokon, illetve térségekben számíthatnak a közlekedés tempójának lassulására:

Fertőszentmiklósi üzemmérnökség területén:

Kistölgyfamajor és Tőzeggyármajor, Mihályi és Gyóró, Csapod és Röjtökmuzsaj, Kapuvár és Hövej, Dénesfa és Répceszemere, Iván és Szakony, Fertőszentmiklós és Lövő, Lövő és Röjtökmuzsaj, Sopronhorpács és Répcevis, Sopron és Ágfalva között, valamint Fertőújlak térségében.

Mosonmagyaróvári üzemmérnökség területén:

Jánossomorja és Mosonmagyaróvár, Mosonmagyaróvár és Mosonszolnok, Hegyeshalom és Bezenye, Lébény és Mecsér, Kimle és Darnózseli, Fehértó és Markotabödöge, Darnózseli és Lipót, Kóny és Markotabödöge, valamint az 1-es főút és az országhatár (Albertkázmér-puszta) közötti szakasz.

Hóátfúvásos utak Csornai üzemmérnökség területén:

Enese és Rábacsécsény, Tét és Rábacsanak, Bágyogszovát és Pásztori, Vág és Szany, Jobaháza és Mihályi, Bogyoszló és Vadosfa, Kapuvár és Kisfalud, Szil és Páli, valamint Kóny és Kapuvár között.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 26 munkagépe dolgozik az utak járhatóságának biztosításán jelenleg is Győr-Moson-Sopron megyében. Járhatatlan út vagy elzárt település egyelőre nincs.

Eleinte a Tiszántúlon és Borsodban jellemezően esőre, a középső területeken vegyes halmazállapotú csapadékra (eső, havas eső, átmeneti ónos/fagyott eső, hó), míg a Dunántúlon egyre inkább hóra számíthatunk.

A nap második felében a havazás vonala lassan kelet felé terjed, emiatt keleten is egyre inkább vegyes csapadék, majd estétől, késő estétől a havazás lesz a jellemző. A lehulló friss hó mennyisége a legtöbb helyen 4, 5 cm alatt marad, azonban Komárom-Esztergom megyében, Pest megye északi felén és Nógrádban 10 cm körüli, esetleg ezt meghaladó friss hó is hullhat. (A lehulló és megmaradó friss hó mennyiségének becslése meglehetősen bizonytalan.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik