Belföld

Gyurcsány Győrben: „tessék Széchenyire gondolni!”

Több Győr-Moson-Sopron megyei településre is ellátogatott a DK elnöke kedden, éppen a kultúra napján, amikor a Fidesz szerint a politikának nincs helye. Gyurcsány Ferenc szegény sorsú családokat keresett fel.

A Demokratikus Koalíció vezetője Sopronban, Écsen és Győrszentivánon is nehéz helyzetben élő, többgyermekes családokhoz látogatott, de a győrzámolyi nyugdíjas házba is elment. Megyei turnéjának utolsó állomása Győrbe vezetett, a kisalföldi megyeszékhelyen az egyik étteremben tartott fórumot. A Győr24 a DK gazdaságpolitikájáról kérdezte a volt kormányfőt.

“Én abban a világban hiszek, ahol befektetni érdemes, ahol megtakarítani érdemes, ahol elhiszik, hogy a gazdaság lényege a szabadság, a magántőkének pedig az állandó újítási vágya. Azaz nagyjából az ellenkezőjében, mint amiben a kormány hisz” – mondta Gyurcsány Ferenc, aki hozzátette: 22 éve piacgazdaság van, az ország egyik fele ezt mégsem szereti oly nagyon.

“Akinek több a vagyona, annak legyen több a felelőssége is, adózzon tisztességesen utána, legyen progresszív adórendszer, 50-100 millió forint feletti vagyonok után lehessen nyugodtan vagyonadót fizetni. Ha úgy tetszik egy német típusú szociális piacgazdaságban hisz a Demokratikus Koalíció.”

“Nem az átlagos magyar családokat láttam most. Akiknél voltam, azok nem hazánk szokásos állapotának tükörképei. Tudatosan választva, a szegényebb családokhoz megyek, de talán nem is az a baj, hogy szegények, sokkal inkább az, hogy reménytelenek.”

A volt miniszterelnök szerint Soprontól Győrig azt érzi sok ember, hogy a korábbi időszakhoz képest nagy a különbség. “Szegénység volt akkor is, csak most a szegénységhez társult a reménytelenség is. Azt hiszem, ebben van dolgunk, hogy kinyissuk a világot, hogy azt érzékeljék ezek az emberek, hogy nincsenek egyedül, de ezt nem lehet csak segéllyel meg elosztással ellensúlyozni.”

Gyurcsány szerint, ha nincs munkahely, akkor nincs normális jövedelem, de munkahelyhez befektetés kell, és abba kell hagyni ezt a bank meg vállalkozás ellenes hangulatot. “Bármennyire azt hiszi valaki, hogy ez rövidtávon előnyöket hoz, ez tönkre fog bennünket tenni. Tessék Széchenyire gondolni: hitel, hitel és befektetés!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik