Belföld

Díjeső a Richterben: Győrben így ünnepelték a kultúra napját

„A magyar kultúrát nem fogják tőlünk elvenni” – mondta köszöntőbeszédében Simon Róbert Balázs alpolgármester, a Richter Teremben tartott, keddi ünnepségen.

Január 22-e a Himnusz születésnapja. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be kéziratát, 1989 óta pedig ezen a jeles évfordulón tartják országszerte a magyar kultúra napját. Győrben a hagyományokhoz híven a Győri Filharmonikus Zenekar „otthonában”, a Richter Teremben találkoztak a város kultúráját és értékeit őrző, ápoló és tápláló intézményvezetők, prominens személyek, és mindazok, akik kiemelt figyelmet szentelnek évezredes hagyományunknak, a magyar kultúrának.

Az est kezdetén Nagy Balázs, a Győri Nemzeti Színház művésze, majd a Kávészünet zenekar szórakoztatta a közönséget, a város vezetése nevében pedig Simon Róbert Balázs köszöntötte a megjelenteket. „Talán kevesen tudják, mi is valójában a kultúra szó jelentése. Ápolás, megőrzés, gondviselés. Nem hagyhatjuk, hogy elvesszen a múlt, a felelősségünk óriási, hiszen az értékeinket át kell adnunk gyermekeinknek. Olyan értékek birtokában vagyunk, amelyre más nép is büszke lenne. A magyar kultúrára egyetlen veszély leselkedik, mégpedig az, ha mi magunk nem figyelünk rá” – hangsúlyozta az alpolgármester, aki egyúttal Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnökével karöltve, a város elismeréseit is átadta az idei díjazottaknak. Győr Művészetéért kitüntetést vehetett át a filharmonikusok igazgatója, Fűke Géza, és Lebó Ferenc szobrászművész. „Ez a díj nemcsak engem, hanem a zenekart is megilleti, hiszen sok-sok mindent elértünk a kollégákkal, de arra vagyok a legbüszkébb, hogy sikerült visszaadni a városnak a szimfonikusait. A társadalmi és a kulturális élet megkerülhetetlen részévé váltunk, egyre többen járnak a koncertjeinkre. Remélem ezen kitüntetésen keresztül is növekszik majd ez a szám, és egyre többen felkeresik az együttesünket!” – mondta Fűke Géza.

A köztéri alkotások 24 órás szolgálatban vannak, a nap bármely órájában hozzánk szólnak. Én mindig arra törekedtem, hogy alkotásaim élményt nyújtsanak. Lehetőségeim szerint minél tovább szeretném szolgálni a várost, hiszen szeretem Győrt!” – ezt már Lebó Ferenc hangsúlyozta beszédében.

Győr Közművelődéséért díjban Bana Józsefet, a városi levéltár igazgatóját részesítették, aki laudációja után csak annyit mondott: „Nem szeretném magamat méltatni, hiszen ez az imént már megtörtént, sokkal inkább a kollégáimat dicsérném, hiszen együtt gondoskodunk a levéltárról.

Győrben egyébként egy egész hetet a kultúrának szentelnek, a programsorozat ide kattintva megtekinthető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik