Belföld

Már állnak a Grundfos új gyárának falai

Ennek alkalmából bokrétaavató ünnepséget szerveztek.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. székesfehérvári gyárbővítése, hiszen már állnak az új üzemrész falai. Ennek alkalmából bokrétaavató ünnepséget szerveztek. A Grundfos Magyarország Gyártó Kft 2000-ben kezdte meg a termelést Magyarországon. A szivattyúk és azokhoz szükséges motorok gyártásával foglalkozó vállalatcsoport vezetősége tavaly döntött egy negyedik gyár megépítéséről – Székesfehérváron. A már működő üzem mögött indult el a beruházás.

A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. a korábban Dániában folyó motorgyártást 2000-ben helyezte át Tatabányára. Egy évvel a motorgyár megnyitása után megépült a második üzem is, majd 2007-ben átadták a székesfehérvári gyáregységet. Ennek bővítése zajlik most.

A GMH három gyártóegysége közel 65.000 m2 alapterületet tesz ki, amiből 20.000 m2 Székesfehérváron található. Az első gyáregységben villanymotorokat gyártanak, a második gyáregységben nagyméretű keringető- és szennyvíz szivattyúkat, a harmadikban pedig – a székesfehérvári gyáregység – szennyezett-víz szivattyúkat és nyomásfokozó szivattyúkat állítanak elő. A vállalat összesen közel 2000 főt foglalkoztat.

A Grundfos az elmúlt 12 évben meghatározó CSR tevékenységekkel is segítette Tatabánya és Székesfehérvár körzetét. Ide tartozik a megváltozott munkaképességű dolgozók létszámának bővítése a „Konszenzus a Foglalkoztatási rehabilitációban” program keretében, a sporttámogatások, óvodák, iskolák és egyéb támogatások. A vállalat már 2001-ben létrehozta a ma már több mint 90 főnek munkát biztosító rehabilitációs csoportot, ahol a speciális feladatokat a dolgozók megmaradt képességeire építik.

A vállalatcsoport vezetősége 2012 folyamán döntött a negyedik gyár megépítéséről – Székesfehérváron. Az új székesfehérvári gyár megépítéséről és a vállalat elképzeléseiről Török László a magyarországi ügyvezető igazgató és Dr. Kocsis Zoltán gyárigazgató beszélt a bokrétaavató ünnepség résztvevőinek. Mint elhangzott: ez nagyon jó hír a magyarországi Grundfos minden dolgozója és érintettje számára, mivel így a termelésünknek lehetősége nyílik még jobban kiszolgálni a piacok növekvő igényeit.

Székesfehérvár Önkormányzata örömmel üdvözli a cég döntését, ezt az ünnepségen is megerősítette dr. Cser-Palkovics András polgármester. „Jó partnerre találtunk a Grundfos cégben, mint ahogy mi jó partnerei vagyunk a vállalatnak. Éppen ez a helyi gazdaságpolitikánk egyik fő törekvése, amellyel véleményünk szerint Székesfehérvár hosszú távú versenyképessége, valamint gazdasági központi és foglalkoztatási szerepe megőrizhető. Egy tőkeerős, stratégiai partnerségben gondolkozó céget ismertünk meg, amely elkötelezett a környezetvédelem mellett és jelentős számú megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat.

A mostani fejlesztés eredményeként a gyártás mellett a kutatás-fejlesztési tevékenység is erősödik városunkban, és így a fiatal most végzett mérnököknek helyben, Székesfehérváron tudunk biztos megélhetést és perspektívát nyújtó életpályát kínálni. Ez a jövő legalább olyan fontos, mint a mindennapok gazdasági sikerei.” – mondta el dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Az új gyáregység célja a nagyméretű szivattyúk gyártásával a projekt-központú szolgáltatások bővítése. A gyártócsarnok építése 2012 júliusában kezdődött, és a termelő csarnok mellé labor terület, kutató iroda és szolgáltató épület is fog tartozni.

A vállalat a 2007-ben elkezdett K+F tevékenységre a felkészülést tovább folytatta, 2012-ben már 60 mérnökkel segítette a dán K+F tevékenységét, az új gyárban akár 120 fejlesztő mérnököt is tud foglalkoztatni, s egy közel 5000 m2-es laboratórium áll majd rendelkezésükre, ahol a prototípusok kísérletei folyhatnak. A fizikai dolgozók felvétele 2013 második negyedévében kezdődik és 2014 során mintegy 200-250-en lesznek. 2015 végére összesen – a kutató mérnökök létszámának növelésével – az újonnan épülő gyárban 300-350 főnek lesz munkája.

Ezzel a bővüléssel, amely 2012-ben több mint 5 milliárd és 2013-ra több mint 12 milliárd forint beruházást jelent Magyarországon, a Grundfosnak lehetősége nyílik majd még jobban kiszolgálni a piacok növekvő igényeit és tovább növekedni árbevételben és létszámban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik