Belföld

Közérdekű adatokat kér a győri telekügyletről az LMP

Közérdekű adatkéréssel fordul Győr jegyzőjéhez az LMP, miután szerintük az önkormányzatnak közös telektulajdona lett egy offshore hátterű céggel.

rtfai Imre, a párt városi koordinátora a győri városháza előtt hétfőn elmondta: augusztusban már nyílt levéllel fordultak az Audi logisztikai parkjának helyet adó ingatlannal kapcsolatban a városhoz, de ezekre mindeddig nem kaptak választ.

Felidézte: nyári sajtóhírek szerint egy helyi ügyvéd megszerezte az ingatlant, majd tulajdonjog-elismeréssel, azaz „olyan jogcímen, amelyet a magyar jog nem ismer”, eladta azt egy valószínűleg hozzá köthető, offshore hátterű luxemburgi cégnek, amely a 20 hektáros területből 19-et tulajdonol, míg a fennmaradó rész az önkormányzaté.

Közlése szerint azt szeretnék tudni, miként értesült az önkormányzat a területátadásról, és mit szándékozik tenni az ügyben, illetve tervezi-e a megállapodás megtámadását amiatt, hogy amikor továbbadják a területet a logisztikai park megépítőjének, akkor nem az önkormányzat, hanem egy magánvállalkozás fog abból gazdagodni.

Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt, alapos a gyanú, hogy az általuk firtatott tulajdonjog-elismerés során az önkormányzat elővásárlási jogának kijátszásáról van szó. Hozzátette: az LMP már a polgári törvénykönyv vitájánál javasolta, hogy “tegyen egy határozott lépést a parlament, és az offshore cégeket takarítsuk ki Magyarországról”, és ilyen hátterű vállalkozás “ne lehessen az üzleti forgalomban”.

“Nem elég az, hogy a jegybank élén nem akar Orbán Viktor offshore-lovagot látni, elég nagy baj az, hogy ha a különböző fideszes önkormányzatok és fideszes állami szervek környékén feltűnnek az offshore-lovagok” – fogalmazott.

Hozzátette: a büntető törvénykönyv zárószavazása előtti módosító javaslatban kezdeményezik, hogy az érdekelt felek bármelyike vagy az ügyészség megtámadhassa azt a szerződést, amellyel valaki a közvagyonnal kapcsolatos bennfentes információt felhasználva tesz szert vagyoni előnyre. A céljuk az, hogy az ilyen megállapodások érvénytelenségét ki lehessen mondatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik