Belföld

A kétséges hasznú államosítás érdekli az LMP-t

Jávor Benedek (jávor benedek)
Jávor Benedek (jávor benedek)

Az E.ON gázüzletágának megvásárlásáról kér tájékoztatást az LMP.

Az LMP közérdekű adatigénylést indít az E.ON gázüzletágának tervezett megvásárlása ügyében – mondta el Jávor Benedek képviselő.  Az ellenzéki párt arra kéri Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy hozza nyilvánosságra a vásárlásról szóló szándéknyilatkozatot és az ügyben készült vagyonbecsléseket.

A  kormány decemberben szándéknyilatkozatot írt alá az E.On gázüzletág megvásárlásáról. A hírek szerint a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. és az E.On között már megszületett a végső megállapodás, a szerződést várhatóan a hónap végéig aláírják – áll az LMP közleményében

Az ellenzéki párt szerint az államosítás helyett az ágazat megfelelő szabályozása is elegendő lenne. A “kétséges hasznú államosítás” és az indokoltnál jóval magasabb vételárról szóló híresztelések miatt a párt közérdekű adatkéréssel fordul Lázár Jánoshoz, amelyben a szándéknyilatkozat és a vagyonérték-felmérések nyilvánosságra hozatalát kéri – hangsúlyozza a politikus.

A párt véleménye szerint ugyanis a gázüzletág megvásárlása közgazdaságilag nem indokolt, a szektor hatékony működését, az energiabiztonságot és a fogyasztói érdekek védelmét megfelelő szabályozással is meg lehet teremteni.

Jávor Benedek azt is megjegyzi, hogy a “felesleges” és sok tekintetben kétséges üzletet még gyanúsabbá teszik azok a sajtóhírek, amelyek szerint az E.ON gázüzletágát a kormány jócskán túlárazottan készül megvásárolni. Amennyiben ezek az értesülések igaznak bizonyulnak, úgy az ügy súlyos politikai és büntetőjogi felelősségi kérdéseket vet fel – írja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik