Belföld

Hűvösre teszi a Fidesz az uzsorásokat

borton(960x640)(2).jpg (börtön, cella, rab)
borton(960x640)(2).jpg (börtön, cella, rab)

A kormánypárt szerint egyértelműen a mostani kormánynak köszönhető, hogy egyre több az uzsorás a börtönökben.

A Fidesz kommunikációs igazgatója a Debreceni Ítélőtábla hétfői jogerős ítéletére reagálva közölte, hogy az uzsorások ellen hozott törvények mára hatásos eszközzé váltak az igazságszolgáltatás kezében.

A szocialisták tűrték az uzsorát

Kocsis Máté szerint a 2010-es kormányváltás előtt „az uzsorások zavartalanul fosztogathatták és félemlíthették meg az embereket”, ez azonban ma már nincs így, ugyanis míg „a szocialista kormányok tehetetlenül nézték és eltűrték a vidéki szegény emberek zsarolását”, addig a Fidesz szigorú törvényeket alkotott az uzsora-bűncselekmények visszaszorítására.

Büntethetővé vált az egyszeri uzsorázás, az üzletszerűen elkövetett uzsorázás pedig minősített eset lett – emlékeztetett.

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint – ahogyan azt a hétfői debreceni ítélet is igazolja – „aki ma uzsorázásra adja a fejét, és másokat megnyomorít, biztos lehet benne, hogy börtön lesz a vége”.

A legfrissebb ítélet

A Debreceni Ítélőtábla egy szabolcsi házaspárt ítélt el jogerősen több év börtönre.

A pár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ramocsaházán 2005-től adott kölcsön a helyieknek száz százalékos havi kamattal. Volt olyan eset is, ahol a tartozás megfizetése után tovább követelték a kamatfizetést.

A férj 7 évet kapott, a feleség pedig 6 év két hónapot. Mindkettőjük bűnlajstromán szerepel zsarolás, önbíráskodás és kényszerítés, valamint uzsora-bűncselekmény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik