Belföld

Székesfehérvár megvenné a felszámolás alatt álló városi fűtőerőművet

Székesfehérvár önkormányzata bejelentkezik a felszámolónál vevőjelöltként, mert a város szeretné megvásárolni a felszámolás alatt állóSzékesfehérvár Fűtőerőmű Kft. magánbefektetők kezében lévő 49 százaléknyi tulajdonrészét - erről a péntek délelőtti zárt ülésen döntött a közgyűlés.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester a döntés után elmondta: várhatóan a tavasszal derül ki, tudnak-e konkrét ajánlatot megfogalmazni. Addigra a vagyonfelértékelések és egyéb adatok is az önkormányzat rendelkezésére állnak majd – tette hozzá.

A városvezető szerint a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánított társaság további működésének nincs értelme az önkormányzat nélkül, hiszen az általuk előállított távhő az önkormányzat cégén keresztül jut el a felhasználókhoz. A közszolgáltatás biztonságos működtetése miatt is ez lenne a helyes út – fogalmazott.
Hangsúlyozta: 51 százalékos tulajdonrésze van az önkormányzatnak a cégben, de a menedzsmentjog – a korábbi szerződések értelmében – teljes egészében a magánbefektetőké, így az irányításba az önkormányzat eddig nem szólhatott bele.

Régóta az az álláspontjuk, hogy nem kellett volna a tulajdonrészt magánbefektetőknek értékesíteni, most megpróbálják a százszázalékos menedzsment- és tulajdonjogot visszaszerezni – mondta. Tavaly júniusban tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t arról, hogy egy kormányrendelet szerint a felszámolás alatt álló Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté vált.

A döntést azzal indokolták, hogy “a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. – amelyben az önkormányzat az előző városvezetés elhibázott privatizációs döntése értelmében a közvetett többségi önkormányzati tulajdon ellenére, a társasági szerződés rendelkezései miatt nem képes meghatározó befolyást gyakorolni – jelentős hiteleit törleszteni nem tudja, és hatalmas összegekkel tartozik a gázszállító Főgáz Zrt.-nek”.

Az önkormányzat akkori lépését az is indokolta, hogy a társaságnak a gázszolgáltatóval szemben fennálló tartozása egy részét 2012-ben kétszer közvetlenül kifizették. A Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. több mint húszezer lakás számára állít elő távhőt és meleg vizet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik