Belföld

Fogyókúrás csodatermékek

Számos fogyókúrás készítmény van forgalomban Magyarországon. Némelyik harminc nap alatt ígér csodát, más mindössze két hét alatt kíván megszabadítani a súlyfeleslegtől. Vegyük, vagy ne vegyük őket?

Fogyni akar?

Léteznek hashajtók, anyagcsere-gyorsítók, teltségérzetet fokozók, s olyan bogyók, folyadékok is, melyek akadályozzák a zsír felszívódását, vagy éppen égetik a zsírt. Az interneten mind megrendelhető.

Az egyik, étrend-kiegészítőként forgalmazott csodakapszula azt ígéri, négy hét alatt tizennégy kilótól szabadulhatunk meg, méghozzá sportolás nélkül. Egy weboldal beszámolói szerint,  egy fiatalember nyolc hét alatt huszonnégy kilótól szabadult meg, egy nő pedig nem kevesebb, mint harmincöt kilót fogyott pár hét alatt. A termék jó ideje akciós: tízezerezer forintért vásárolható meg az alapáron harmincezer forintra tartott termék, amihez ingyenes házhoz szállítás is jár.

Vásár
János is a vevők közé tartozik, de nem volt szerencsés. Lapunknak mesélte, ő is kipróbálta a kapszulát. Rendelt egyet az említett akciós áron, de a kézbesítő a teljes árat követelte tőle, mondván, épp nincs árengedmény. János fizetett, beszedte a pirulákat, s egyetlen dekát se fogyott. De legalább tapasztaltabb lett.

Szabó Julianna gyógyszerész szerint, nehéz eldönteni, ártalmasak-e az étrendkiegészítők. Ami biztosnak tűnik: a tabletták az arra érzékenyekből allergiát válthatnak ki. Hatékonyságuk  is változó. Ahogy egy adott fájdalomcsillapító egyeseknél elmulasztja a fejfájást, másokra viszont hatástalan, úgy ezeknek a szereknek a hatékonysága is egyénfüggő.

Fontos, hogy a fogyasztó betartsa az utasításokat. Például, ha zsírfelszívódást gátló kapszulát szed, javallt zsírszegény diétát tartani a szedés alatt. Más fogyasztószernél előírás a napi legalább félórás mozgás, ám e kikötésről sokan “megfeledkeznek”, és csodálkoznak, hogy nem fogynak – mondja Szabó Julianna.

Veszélyek

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet ( GYEMSZI) következőről tájékoztatta a Hír24-et: az interneten forgalmazott fogyókúrás készítményekről általánosságban elmondható, hogy gyakran olyan mértékű testsúlycsökkenést ígérnek, ami egyetlen szerrel sem érhető el biztonságosan, az egészség veszélyeztetése nélkül.

A túlzásba vitt fogyókúra krónikus fáradtságot, fejfájást okozhat, megzavarhatja az epe és a hasnyálmirigy működését, epegörcsöt, a vércukorszint ingadozását válthatja ki, valamint emésztési zavart idézhet elő. Az anyagcsere gyorsítás is veszélyes, ha szerek segítségével, nem természetesen úton történik.


Fotó: Northfoto

Léteznek elhízás elleni engedélyezett gyógyszerek is, amelyek természetesen csak zsírszegény étrend mellett segítenek a túlsúlyosokon. Ezek egy része vényköteles, kizárólag orvosi felügyelet mellett alkalmazható, de a recept nélküli elhízás elleni szereknél is fontos figyelembe venni szakember tanácsát – javasolja a GYEMSZI.

Vény nélküli gyógyszereket csak olyan weboldalról ajánlatos rendelni, amely mögött ismert, valódi gyógyszertár áll névvel, címmel. Fontos, hogy a feltüntetett hatóanyagokról, gyógynövényekről megbízható forrásból tájékozódjon a  vásárló.

Engedély

A gyógyszerek mellett léteznek a fogyókúra támogatását szolgáló étrend-kiegészítők. Ide kattintva érdemes tájékozódni az OÉTI által engedélyezett termékekről.

A nem ellenőrzött (azaz nem engedélyezett) készítmények összetételére nincs garancia , lehetséges, hogy nem tartalmazzák a feltüntetett hatóanyagot, vagy szintetikus gyógyszert, netán egészségre alkalmas anyagot találni bennük növényi kivonat helyett.

Dopping
Muskátliolaj vagy muskátliolaj-kivonat több táplálék-kiegészítőben, – zsírégetőkben és fogyasztószerekben is benne van. Ez a szer, amely az elmúlt években több pozitív doppingeset okozója volt, így a sportolók is veszélyben vannak, ha ilyen tartalmú készítményt fogyasztanak.

A muskátliolaj-kivonatban található methylhexaneamine ugyanakkor szerepel a tiltólistán. Érdemes tudni, hogy ez a stimuláns hatású szer Új-Zélandon partidrogként ismert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik