Belföld

Legyőzték a havat

Nincs már elzárt település az országban. Csaknem félezer munkagép tisztította az utakat szombaton.

Összesen 11 megyét borít hótakaró, Zala megyében csaknem 35 centiméter vastagon áll. Korábban csaknem 30 település megközelítése volt kritikus, ez a szám mostanra nullára csökkent.

Már nincs elzárt település az országban

A közútkezelő munkagépeinek délután fél hatra sikerült kiszabadítaniuk a Győr-Moson-Sopron megyei Répceszemerét és Csáfordjánosfát a hó fogságából és az OKF közlése szerint a Vas megyei Nemesládony és Kemeneskápolna is megközelíthető már.

A vis maior keretből kaphatnak pénzt az önkormányzatok

Az állami szervezetek – például a katasztrófavédelem, a rendőrség vagy a közútkezelő – rendkívülitúlóra- vagy üzemanyagköltségeit a saját költségvetésükből fedezik – mondta Bakondi György Zalaegerszegen.

Ha az önkormányzatoknál is kiadásokat okozott a védekezés, mert kollégiumot, kultúrházat kellett megnyitni, vagy éppen meleg teát biztosítottak az úton rekedteknek, ezek költségeit “a vis maior alapból mint védekezési költséget lehívhatják majd”, miután ellenőrizték ennek indokoltságát – tette hozzá az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.

A katasztrófavédelemnek csaknem 500 járművet kellett kiszabadítania a hó fogságából ez alatt a néhány nap alatt a nyugat-magyarországi térségben, de szerencsére súlyos események nem történtek.

Már csak négy település van elvágva a külvilágtól

Az éjszakai órákra várhatóan minden település megközelíthető lesz az országban.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közlemény szerint a hóátfúvások és az intenzív havazás nyomán szombat reggel még elzárt csaknem harminc település többsége újból elérhetővé vált, már csak négy olyan község van, amely nem közelíthető meg: Győr-Moson-Sopron megyében Répceszemere és Csáfordjánosfa, Vas megyében Nemesládony és Kemeneskápolna.
Teljes kapacitással dolgoznak, több mint 400 munkagéppel végzik a hó- és a síkosságmentesítést.

A hajnal óta tartó folyamatos munkavégzés és a kedvezőbb időjárási körülmények miatt óráról órára javulnak a közlekedés feltételei a Dunántúlon, a járhatatlanná vált utak közül is egyre többet tudnak megtisztítani a hótól.

A társaság ugyanakkor továbbra is arra kéri a közlekedőket, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális útinformációkról, és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel keljenek útra.

Veszprém megyében már nincs elzárt település, de három út még nem járható. Monoszló, Balatonhenye és Köveskál egy nyomsávon, de járható, és Mindszentkállát, Szentbékállát, Kékkutat se zárja már el a hó.
Útzár van viszont Káptalantóti és Nemegulács, Kemeneshőgyész és Magyargencs, valamint Badacsonytomaj és Badacsonytördemic között. A 710-es úton, a M7-es autópályára felvezető balatoni elkerülőn feloldották a tilalmat, szabad a forgalom.

Még küzdenek

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.közleménye szerint Győr-Moson-Sopron megyében Albert Kázmér-puszta, Csér, Répceszemere, Acsalag, Zsebeháza, Csáfordjánosfa megközelíthetetlen. Harka, Iván, Sobor és Und település azonban szombat reggel kiszabadult a hó fogságából.

Vas megyében Chernelházadamonya, Gór, Kőszegpaty, Meszlen, Nagygeresd, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget és Pápóc van elvágva a hó miatt a külvilágtól. Az elzárt településeken a katasztrófavédelem folyamatosan biztosítja kenyérellátást. A betegszállítók bevonásával pedig megszervezték a dialízises betegek kezelőhelyre történő eljuttatását.

Veszprém megyében Mindszentkállára és Szentbékkállára nem lehet eljutni, Balatonhenye és Monoszló már megközelíthető. A megyében jelentősen lelassult a vonat- és az autóbusz-közlekedés, hosszabb menetidőre és késésekre kell számítani. Szombaton eddig tizennyolc helyszínre vonultak ki, többnyire járművek elakadása miatt, de volt, ahol a hótömeg alatt megrogyott egy ház tetőszerkezete, kidőlt egy fa, vagy a tetőről lehulló hótömeg és a jégcsapok járókelőket veszélyeztettek.

Fejér megyében ismét járható a Sárosd és Sárkeresztúr közötti 6209-es út, a közútkezelő megtisztította a korábban hóátfúvás miatt lezárt szakaszt, így ezárt út, elzárt település nincs a megyében.

Csaknem 70 úton dúlt a harc

Hóátfúvás miatt szombaton kora délután csaknem 70 út volt lezárva a forgalom elől Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Somogy és Zala megyében.

A havazás és a hideg idő miatt a fővárosban a közlekedésben nem várható fennakadás szombaton. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője ugyanakkor arra figyelmeztette az autósokat, hogy síkosak az utak, ezért kizárólag a téli útviszonyokra felkészített gépjárművekkel induljanak útnak.

Kisdi Máté azt mondta: péntek estétől tíz elakadt jármű kiszabadításában kellett segíteniük. A budai oldalon a II. és a XII. kerületben okozott a forgalomban fennakadást egy-egy autó, míg Buda környékén nyolc teherautó vált mozgásképtelenné, de személyi sérülés egyik esetben sem történt.

A fővárosiakat életét vasárnap délelőtt ónos eső nehezítheti, a szóvivő arra kért mindenkit, hogy ha segítségre szorulókat lát, hívja a karitatív szervezetek valamelyikét.

A havazás és a hideg idő miatt a fővárosi katasztrófavédelem műveletirányító ügyelete állandó kapcsolatot tart a Budapesti Közlekedési Központ, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, valamint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. diszpécserszolgálatával, szintén állandó a kapcsolat az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a Budapest környéki közutak kezelőivel.

A közterület-fenntartó a legmagasabb készültségi fokozatban, folyamatosan, teljes téli célgépflottájával végzi a budapesti főutakon a síkosságmentesítést a hétvégén is.

Vasárnap lecsap az ónos eső

Vasárnaptól átmenetileg enyhébb, nedvesebb légtömegek érkeznek fölénk, a csapadék eleinte hó, majd ónos eső, eső formájában fog hullani. Sok helyen olvadni fog, de az éjszaka első felében még helyenként keményen fagyhat, viszont reggelre megenyhül az idő – írja az idokep.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik