Belföld

Száz 13-15 éves fiatalból 27 cigarettázik

Harmadik alkalommal vizsgálták hazánkban a 13-15 éves korosztály dohányzási szokásait egy nemzetközi kutatássorozat részeként.

Az adatokból kiderül, hogy többek között a nemdohányzók védelmét szolgáló szabályozásnak köszönhetően egyre kevesebb fiatal kénytelen szenvedni a dohányfüsttől, ezzel együtt pedig a passzív dohányzás okozta ártalmaktól, ugyanakkor száz 13-15 éves fiatalból még mindig 27 cigarettázik. Azok aránya, akik az elmúlt 30 napban kézzel sodort cigarettát szívtak, a 2008-as 6%-ról 2012-re 13%-ra, azaz több mint duplájára emelkedett, és negatív változás mérhető azok között is akik pipát/vízipipát szívtak az elmúlt 30 napban (1%-ról 12%-ra, majd 20%-ra).

A dohányzás visszaszorítására európai uniós forrásból a közelmúltban több program is elindult. Az aktuális egészségfejlesztési pályázatokban fontos feladatként szerepel a dohányzás megelőzése. A dohányzásmegelőzési, illetve a leszokást támogató programokra települések és munkahelyek, köztük közintézmények is pályázhattak. Létrejött az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet bázisán, amelynek zöldszáma (06 80 44 20 44) éjjel-nappal folyamatosan hívható. Itt képzett pszichológusok és orvosok nyújtanak telefonos tanácsadást. A Központ koordinálja és szakmailag irányítja a tüdőgondozókban működő, a leszokáshoz támogatást nyújtó ambulanciákat, amelyek fejlesztésére a napokban írnak ki pályázatot.

Az Európai Bizottság 2011 júniusában indította útjára “A volt dohányosok megállíthatatlanok” nevű kampányt, melynek célja, hogy segítse – az elsősorban a 24 és 34 év közötti – dohányosokat a végleges leszokásban. A kampány egyedülálló módon a dohányzás nélküli élet pozitív hatásaira összpontosít és nem a dohányzás által okozott egészségkárosodásra. Ilyen üzenet például, hogy több pénz marad az ember zsebében, ha nem dohányzik.

Tovább olvasom!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik