Belföld

Piros riasztás az újabb havazás miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki Somogy, Zala, Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye egyes kistérségeire hófúvás miatt péntek hajnalban.

Ezeken a területeken egy-három órán belül erős hófúvásra lehet számítani, a viharos szél miatt a friss hóval fedett területeken magas hótorlaszok várhatóak. Emellett csaknem az egész Dunántúlon érvényben van első- vagy másodfokú riasztás szintén a hófúvás miatt.

Az OKF azt kéri, hogy az érintett területeken csak az induljon útnak, akinek feltétlenül fontos. A meteorológiai szolgálat egész napra szóló veszélyjelzése szerint hófúvás miatt csak Heves, Nógrád és Pest megye, valamint a főváros területén nincs figyelmeztetés. Ezenfelül a pénteken várható jelentős mennyiségű hó miatt figyelmeztetések vannak érvényben Veszprém, Zala, Somogy, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint a főváros területén.

A meteorológiai szolgálat a péntek hajnalban az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: az előzetes várakozásokhoz képest nagyobb területet érint pénteken a havazás. Reggel egyre többfelé lehet havazásra számítani, a hó a főváros környékén eleinte olvadni fog. A Tiszántúlon késő délutánig vegyes halmazállapotú csapadék hullhat.

A késő estig lehulló friss hóréteg vastagsága az északi- északkeleti megyékben általában legfeljebb 5 centiméter lehet, Észak- és Közép-Dunántúlon 5-15 centiméter között valószínű, de a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza köze déli részén 15-20 centiméternyinél is több eshet.

Pénteken az ország nagy részén erős lehet a szél, a Dunántúlon és északkeleten már az óránkénti 70 kilométeres erősséget is meghaladó viharos lökések is előfordulhatnak. A Dunától nyugatra és a Dél-Alföldön (délután már az Alföld északabbi részén is) az erős vagy viharos szél a korábban lehullott, illetve a frissen hulló havat hordhatja – olvasható a meteorológiai szolgálat figyelmeztető előrejelzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik