Belföld

Megbüntették a gimnáziumot a listázás miatt

Jogellenes adatkezelés miatt háromszázezer forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a balatonalmádi két tannyelvű gimnáziumra.

A Magyar–Angol Tannyelvű Gimnázium igazgatója tavaly decemberben a fenntartó kérésére annak akart utánajárni – egy bejelentés megalapozottságának tisztázására –, hogy az intézményben valóban folyik-e meg nem engedett politizálás, a tanulókat bujtogatják-e diáktüntetéseken való részvételre. Az adatvédelmi hatóság eljárásában azt vizsgálta, hogy az iskola tanárokat és diákokat érintő eljárása jogszerű volt-e.

A NAIH emlékeztetett decemberi közleményére, amelyben kifejtette: álláspontja szerint a fenntartó és az iskola együttműködésében kellett volna rögzíteni az eljárás és a jogszerű adatkezelés kereteit. A diákok és tanárok ugyanis a meghallgatás előtt nem kaptak tájékoztatást arról, milyen szabályok szerint folytatott eljárás részesei, annak milyen következményei lehetnek, és a nyilatkozataikat tartalmazó jegyzőkönyvek kihez jutnak majd el.

A most hozott határozatban rámutattak, hogy a garanciákat nélkülöző eljárások során a személyes adatok kezelése nem lehet jogszerű, hiszen az érintettek joggyakorlása – beleértve a személyes adataik kezelésével kapcsolatos jogosultságaikat – nem biztosított.

Mindezek alapján az adatvédelmi hatóság megállapította: a balatonalmádi meghallgatásokon az iskolavezetés az információs önrendelkezési jogról szóló törvény szabályainak megfelelő tájékoztatás nélkül és az érintettek hozzájárulásának hiányában rögzítette a személyes adatokat, így az adatkezelés jogszerűtlen.

A tanulók és a pedagógusok nyilatkozatait eredetileg névvel rögzítették, ezeket a dokumentumokat már megsemmisítették. A hatóság azonban a név nélküli nyilatkozatokat tartalmazó dokumentumok törlését is szükségesnek találta a jogszerű állapot helyreállítása érdekében, ezért a bírság kiszabása mellett erre is kötelezte az intézményt.

December 21-én a két tannyelvű gimnázium tanárai és diákok szülei nyílt levélben kérték az intézmény vezetőjének leváltását Hoffmann Rózsa oktatási államtitkártól. A tanárok azt írták: azért kérik Gránásiné Bácsi Tünde igazgatói kinevezésének visszavonását, mert mint vezető és pedagógus hitelét vesztette, és a kialakult helyzetben a további magas színvonalú, eredményes oktatói-nevelői munkát a vezetésével nem látják megvalósíthatónak.

A pedagógusok szerint az almádi gimnáziumban az igazgató december 18-án reggel – minden előzmény és tájékoztatás nélkül –  egyenként behívott hét tanárt, és mint írták, „az ötvenes évekre jellemző módon” kihallgatta őket. A nyílt levél szerint a beszélgetésről jegyzőkönyv készült, ezt az iskolatitkár készítette, de a megbízott igazgatóhelyettes is jegyzetelt. A tanárok után 14 végzős diákot hallgattak meg.

A gimnázium diákjai felháborodásukat kifejezve december 19-én sorfallal fogadták tanáraikat az iskolánál. Az igazgató december 20-án azt közölte, hogy a Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központ kérésére vizsgálódott a diákok és a tanárok körében a hallgatói tüntetésekkel összefüggésben. Az oktatási államtitkárság akkor bejelentette, tájékozódik a történtekről. Az MSZP és az LMP feljelentést tett az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik