Belföld

Leopárdteknős született a Szegedi Vadasparkban

Január 3-án oldotta meg élete első leküzdendő problémáját, vagyis törte át a tojáshéját az a leopárdteknős, amely ezzel a Vadaspark 2013-as évének első szülöttének büszke címét nyerte el.

A mini ékszerdoboz szépségű kis állat a hüllőoviban cseperedik, a múlt év végén kelt féltestvérével együtt.  Az afrikai szavannákon élő, ritka szépségű faj veszélyeztetett állat, az élőhelyek pusztulása, az elsivatagosodás mellett nagymértékben veszélyezteti az illegális állatkereskedelem is. Sokan szeretnének ugyanis ilyen gyönyörű teknőst tartani, és ezért néha igen jelentős összegeket is képesek kifizetni a csempészeknek.

A Szegedi Vadasparkba is több olyan leopárd- és – még veszélyeztetettebb – madagaszkári sugaras teknős került, amelyet a határon foglaltak le a hatóságok, mint csempészárut.

A teknősfiókák többnyire 100-150 nap alatt kelnek ki 30 Celsius-fok körüli hőmérsékleten, amelyet a természetben a nap melege biztosít (ott akár 250 nap is lehet a kelési idő). A hőmérséklet nemcsak az embrió fejlődését biztosítja, hanem befolyásolja az utódok nemét is (30 Celsius-fok felett nőstények, az alatt hímek fejlődnek). Az apró kisteknősök lassan nőnek, kb. 10 éves korukra érik el az ivarérettséget. A kifejlett teknősök a második legnagyobb afrikai szárazföldi teknősként akár 15-20 kg súlyúak is lehetnek. A leopárdteknősök akár 100 évig is élhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik