Belföld

Egyelőre minden út járható Székesfehérváron és környékén

Operatív megbeszélést tartott a védelmi bizottság péntek délután a Városházán.

Székesfehérváron és környékén már hajnal óta folyamatosan havazik, emellett a szélfúvások is nehezítik a hóeltakarításban résztvevő szakemberek munkáját. Már a délelőtt folyamán megkezdődtek az intézkedések, hogy a nagy mennyiségű leesett hó az erős szél se okozzon fennakadást. Ezek ismertetésére és a további feladatok áttekintésére szolgált az az operatív megbeszélés, amelyet Dancs Norbert, a létrejövő Járási Védelmi Bizottság elnöke vezetett le.

Mint elhangzott: a felső tagozatos diákokat 11 órától folyamatosan elengedték, az alsósok esetében pedig az osztályfőnökök bevonásával értesítették a szülőket és küldték haza a gyermekeket. Mindez a vidéki tanulók esetében megnövekedett forgalmat okozott a buszközlekedésben, de eddig minden diák épségben hazajutott.

Székesfehérváron és környékén minden útvonal járható. Nádasdladány, Zámoly és Iszkaszentgyörgy felé okoznak nagyobb problémát az időjárási körülmények, de a közútkezelő munkatársai még valamennyi helyen biztosítani tudják a folyamatos járhatóságot.

Az Alba Volán tájékoztatása szerint, ha kisebb-nagyobb késésekkel is, de minden járatukat indítani tudják, sőt 6-8 pluszjáratot is beállítottak a nagy diáklétszám miatt. Szerencsére szinte minden településre van kerülő útvonal, így ameddig biztonságosan lehetséges, addig indítja és közlekedteti járatait az Alba Volán.

Folyamatosan dolgoznak a Városgondnokság munkagépei is a fehérvári utakon. Az időjárási viszonyok miatt most a főutakat takarítják, többször végigmenve a legtöbbek által használt szakaszokon. Mindezek eredményeként Székesfehérváron minden út járható. A szakemberek ígéretei szerint a mellékútvonalakra a havazás elállta után jutnak el a hókotrók.

A rendőrség arról számolt be, hogy a járművezetők figyelemmel vannak a megváltozott közlekedési viszonyokra, így eddig szerencsére csak két baleset történt, amely rendőri beavatkozást igényelt.

Sipos Imre igazgató tájékoztatása szerint a Székesfehérvári Tankerületben minden intézményből haza tudták küldeni a gyermekeket. Jelezte viszont, hogy több középfokú oktatási intézményben felvételi vizsga kezdődött ma 14 órakor, holnap 10 órakor pedig egy másik korosztály számára rendeznek hasonló vizsgát. A tankerületi igazgató mindenkit szeretne megnyugtatni, hiszen egy pótnapot tartanak, azaz január 24-én 14 órakor minden diák pótolhatja a mai és holnapi felvételi vizsgát, aki a havazás miatt nem tud eljutni az oktatási intézményekbe most.

Eddig egy nagyvállalat jelezte, hogy várhatóan a délutános műszakkal este 10 órakor végző kb. 200 vidéki dolgozója nem biztos, hogy haza tud indulni a havas időben. Az ő elhelyezésükre dr. Cser-Palkovics András polgármester intézkedett, az egyik kollégiumban szállásolják el a dolgozókat. Másokra is számítanak, akik esetleg Székesfehérváron rekednek a rendkívüli időjárási körülmények miatt, számukra szükség esetén a befogadó helynek kijelölt Sziget Utcai iskolaépület tornatermét (Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget Utcai épületében) nyitják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik