Belföld

Hóhelyzet percről percre: káosz a Kisalföldön

Megbénította a zord időjárás a Dunántúl egyes részeit. Győr-Moson-Sopron megyében is sok a fennakadás.

17.56 Részleges tanszünetet rendelt el a helyi védelmi bizottság Mosonmagyaróváron, vagyis a hóhelyzet normalizálódásáig igazoltnak tekintik azon diákok hiányzását, akiknek jelentős nehézséget jelent az iskolába be- vagy onnan a hazajutás.

Nagy István polgármester (Fidesz-KDNP) az MTI-nek elmondta: a védőnői hálózaton keresztül megkezdték a szülés előtt álló nők megkeresését; mindannyiuknak felajánlják, hogy akár idő előtt is költözzenek be a kórházba, nehogy a járhatatlan utak miatt késéssel jussanak orvosi ellátáshoz.

Jelezte azt is: megkezdték a felkészülést arra az esetre, ha a zordra forduló idő és a hófúvások miatt a közeli M1-es autópályán utazóknak jelentősebb számban kell ideiglenes elhelyezést biztosítani. A városi kollégiumban 120 embert tudnak elhelyezni, de a szám szükség esetén növelhető – tette hozzá. A városvezető jelezte: a nagy hidegben a helyi nélkülözőket tűzifával, illetve ingyenes meleg ebéddel támogatják.

15.15 A Kapuvár és Csorna alatti területen a hóhelyzet változó, arra tudunk közlekedni, amerre felszabadítják az utat.

  • Albertkázmérpuszta nem megközelíthető;
  • Agyagosszergény, Sarród, Tőzeggyár, Fertőújlak nem megközelíthető;
  • Egyházasfaluba nem mennek be a járatok
  • Sopronhorpács – Szakony között az utolsó információ szerint nem lehet közlekedni;
  • Röjtökmuzsaj – Répcelak között egyelőre nincs közlekedés;
  • Vadosfa nem megközelíthető;
  • Vica nem megközelíthető;
  • Répcelak nem megközelíthető.

13.52 Az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán, a tatabánya-óvárosi lehajtó előtt több kamion keresztbe fordult az úton – tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-t.

Racsné Galambos Gréta elmondta, hogy a járművek között át lehet jutni, de a forgalom lelassult, több kilométeres torlódás alakult ki.

13.43 A Győr-Sopron vonalon három vonat is kimarad a hóhelyzet miatt csütörtökön – tájékoztatta a vasúttársaság szóvivője az MTI-t.

Rázó László elmondta: ez a Sopronból 14.37-kor, valamint a Győrből 14.02-kor és 16.03-kor induló személyvonatokat érinti, a többi járatuk viszont közlekedik. Jelezte azt is: az InterCity-vonatok a GYSEV vonalain pótjegy váltása nélkül vehetők igénybe a döntés visszavonásáig.

13.37 Újabb két átkelőnél tiltotta meg a hóhelyzet miatt a kamionok Magyarországra való belépését a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság – tájékoztatta a katasztrófavédelem megyei szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Dobos Viktória hadnagy közölte: a korábban a hegyeshalmi, a rajkai és a vámosszabadi határátkelőt érintő – eredetileg reggel nyolctól délig bevezetett, majd délután négy óráig meghosszabbított, a hét és fél tonnánál nehezebb járművekre vonatkozó – korlátozást kiterjesztették a kópházi és a soproni átkelőre is. Az indoklás szerint az időjárási előrejelzések alapján a térségben tartós, fagypont alatti hőmérsékletre, akár jelentős mennyiségű hó lehullására is lehet számítani.

12.37 Csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak Győr-Moson-Sopron megyében – hívja fel a lakosság figyelmét csütörtök déli közleményében a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Ha halaszthatatlan az utazás, akkor is csak téli gumival felszerelt gépjárművel vágjanak neki, és szükség esetén használjanak hóláncot, az útra pedig mindenképpen vigyenek magukkal meleg takarót, védőitalt, feltöltött mobiltelefont – kérik.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancssárga riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron megyére, mivel az előrejelzések alapján az eddig lehullott, harminc centiméternyin felül nagy mennyiségű friss hó várható.

12.07 Egész éjszaka nyitva tartja a nagyobb vasútállomások váróit a GYSEV – tájékoztatta csütörtök délben a cég szóvivője az MTI-t. Rázó László közlése szerint minden vonalon járnak vonataik, de továbbra is 15-30 perces késésekkel kell számolni, mert a váltókat sok helyen befújja a hó.

Jelezte azt is: Sopronban és Szombathelyen a déli óráktól forró teát osztanak az utasoknak a vasúttársaság munkatársai.

12.04 Délután négy óráig meghosszabbította az eredetileg délig elrendelt kamionbeléptetési tilalmat a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság – tájékoztatta a katasztrófavédelem megyei szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Dobos Viktória közlése szerint ebben az időszakban nem léphetnek be a 7,5 tonnásnál nagyobb járművek. Az intézkedés a hegyeshalmi, a rajkai és a vámosszabadi határátkelőt érinti.

11.29 Összeomlott a menetrend a Veszprém megyei Volán-társaságoknál – mondták az érintett cégek vezetői az MTI megkeresésére csütörtökön.

Szöllősi József, a Balaton Volán személyforgalmi üzletágvezetője úgy fogalmazott, hogy menetrendszerűségről már nem lehet beszélni. Ha beérkezik egy-egy buszuk, tovább küldik, és egyelőre a megye minden irányába tudnak közlekedni, de a közúti helyzet percről-percre változik.

Heizer János, a Bakony Volán műszaki igazgatója hasonlóról számolt be: kiszámíthatatlan, melyik járat, mikor ér célba.
Mindkét vezető felhívta a figyelmet arra, hogy az utasok, mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a megfelelő információs szolgálatoknál a járatokról.

Csütörtök reggel: Átlagosan 15-30 perces késésekkel kell számolni a GYSEV vonalain a havazás miatt – közölte a vasúttársaság szóvivője csütörtök reggel az MTI érdeklődésére.

Rázó László elmondta, hogy műszaki hiba miatt ennél jelentősebb, mintegy másfél órás késéssel közlekedik a kora reggel Sopronból Budapestre indult Inter City és gyorsvonat.

Több településre nem jutnak el a buszjáratok Győr-Moson-Sopron megyében a magas hó miatt, akadozik a buszközlekedés Kapuvár környékén, illetve megyeszerte késnek a járatok – közölte a Kisalföld Volán személyszállítási igazgatója csütörtök reggel az MTI érdeklődésére.

Mihályka Imre elmondta, hogy Agyagosszergény, Öntésmajor, Vadosfa és Vica megközelíthetetlen a járatok számára, míg a Röjtökmuzsajra tartó buszok amiatt is késnek, hogy egy nyerges vontató keresztbe fordult a településre vezető úton.
A havazás miatt lelassult forgalom miatt megyeszerte akár 30-40 percet is késhetnek járataik – tette hozzá az igazgató.

Egyre több árokba csúszott járművet kell kimenteni Vas megyében – tájékoztatta a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese csütörtökön az MTI-t.

Lengyel Zsolt közölte: ahogy megélénkült az utakon a forgalom, egyre többen kérnek tőlük segítséget, mert bár a főutakat mindenhol takarítják a közútkezelő gépei, vannak akik járművükkel keresztbe fordulnak az úton vagy árokba csúsznak.
Szombathely határában, az elkerülő út és a vépi út körforgalmú csomópontjánál, valamint Kőszegszerdahelyen és Vámoscsaládnál is autóbusz akadt el, csúszott árokba, de senki nem sérült meg a balesetekben.

Kecskés Péter, a Magyar Közút Kht. ügyeletese elmondta: több alsórendű utat is le kellett zárni a megyében a havazás és az egyre jobban erősödő szél miatt, amely megyeszerte okoz hóátfúvásokat. Lezárták a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Rönök, a Mersevát és Kemenesszentmárton, valamint a Boba és Nemeskocs közötti utat, teljesen elzárt település azonban egyelőre nincs a megyében.

Bérbaltavárnál egy alsórendű úton két teherautó próbálta kikerülni egymást, de mindkettő az árokba futott, jelenleg is tartó műszaki mentésük idejére átmenetileg lezárták az utat. Az előrejelzések szerint a szél a délutánra tovább erősödik, ezért nagyobb hófúvás is kialakulhat, így azt tanácsolják, hogy csak az induljon útnak, akinek feltétlenül szükséges.

Győr-Moson-Sopron megyében az intenzív havazás miatt a 7,5 tonna feletti gépjárművek Magyarországra történő belépése 08.00-12.00 óra között nem engedélyezett: az M1 autópályán Hegyeshalomnál, az M15-ös autóúton Rajkánál, a 14-es számú főúton Vámosszabadinál.

A 82-es számú főúton Veszprémvarsánytól nem közlekedhetnek a kamionok, a rendőrök a  benzinkút pihenőjébe terelik a forgalmat. Sopron térségében Horpács és Egyházafalu, valamint Iván és Újkér között járhatatlanok az alsóbbrendű utak.

A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy a havas, csúszós úton óvatosan, körültekintően közlekedjenek, különös tekintettel az autópálya felhajtóknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik