Belföld

Fábián Tamás szellemi hagyatékát barátai ápolják

Fél éve alakult a Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány, de azóta már számos kiállítást szerveztek a geográfus emlékére. A szervezőkekl beszélgettünk az eddigi tevékenységről.

Két emberi portré és előttük pislákoló gyertyák emlékeztették a Jugyu klubba lépőket, hogy egy éve történt az etiópiai merénylet. Fábián Tamás geográfus és Szabad Gábor kutatóorvos barátai, ismerősei, szerettei gyűltek össze, hogy együtt elevenítsék fel a közös kalandokat és tiszteletüket tegyék a két ember előtt. Az estet a Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány rendezte, akinek alapító tagjával, Arany Annával, a geográfus szomszédjával beszélgettünk az eddigi tevékenységükről.

A tragikus út után a Fábián Tamáshoz három legközelebb álló család összeült, mert úgy érezték, hogy az egyetemi oktató szellemi és anyagi örökségét tovább kell vinni. „Gyerekek, ezt nem lehet hagyni”– jelentették ki közösen, és ennek hatására hozták létre 9 taggal az alapítványt. Májusban a Szegedi Vadaspark Ázsia-házában nyitottak kiállítást Fábián Tamás ásványgyűjteményének egy részéből. Híres világjáróként Indiában is kirándult, így az ott szerzett anyagokat, képeket mutatták be.

Kiállítás a Szegedi Vadasparkban
Fotó: Iványi Aurél

Nem csak egyetemi oktatói munkahelyén, Szegeden, hanem szülővárosában, Vasváron is emlékhelyet állítottak fel szeptemberben. 300 ásvány, emléktárgy került a Dr. Bendefy László Városi Könyvtár szobájába–mesélte Gyöngyösi Zsuzsanna, az intézmény igazgatója. Fábián Tamás szinte mindent gyűjtött, a csoki papírtól kezdve a menetjegyeken, belépőkön át a söröskupakokig mindent, ami az útjairól szép emlékeket idézett fel.  Ezeket is láthatja a vasvári közönség, akiknek a geográfus évente beszámolt utazásairól.

„Nem az úti könyvek szerint járta be a helyeket, ő tényleg meg akarta ismerni az adott országot. Emiatt a turisták számára nem szokványos helyeket is bemutatta– eleveníti fel Gyöngyösi Zsuzsanna.– Így a több órán át tartó mesélést is érdeklődve követte a hallgatóság.


Arany Annáék, a közeli barátok is mindig hivatalosak voltak az otthoni vetítésekre. Utána, mesélte, mindig megkérték Fábián Tamást, hogy mutassa meg nekik a frissen szerzett ásványokat, melyről szintén előadást tartott. Gruber László, középiskolai oktató az úti kalandjaik beszámolójánál is megjegyezte, hogy ők a közös kirándulásaikon is szinte mindig tanár szerepben voltak, és folyamatosan órákat tartottak Olaszország, Korzika vagy éppen Izland földrajzi kincseiről a vállalkozó kedvű diákoknak.


Fotó: Iványi Aurél

Legutóbb a szegedi Agorában nyílt állandó kiállítás Fábián Tamás 130 Erdélyben gyűjtött ásványából.  Emellett 20 a világkülönböző pontjairól származó homokfajta is bekerült a tárlatba. A geográfus ugyanis még a homokot is gyűjtötte.  „Emlékszem tőlem is kért kávés csuprokat, mert otthon abban tárolta. Tamás nagyon precíz volt, minden kupakot felcímkézett, így pontosan lehet tudni, mit, mikor, hol talált– mesélte mosolyogva Arany Anna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik