Belföld
víz (pohár víz)

A honvédség biztosít tiszta vizet Polgárdi-Tekerespusztán

Szabó Tibor István
Szabó Tibor István

2013. 01. 17. 14:51

Vargha Tamás államtitkár helyszíni bejáráson köszönte meg a katonák munkáját.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a helyszínen győződött meg arról, hogyan biztosítják az ivóvizet az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái az országgyűlési választókörzetéhez tartozó Polgárdi-Tekerespusztán élőknek. A Fejér Megyei Integrált Szociális Intézménybe Domján László vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is ellátogatott csütörtökön.

A Polgárdi-Tekerespusztán található Fejér Megyei Integrált Szociális Intézményben több mint 220 fogyatékkal élő, illetve halmozottan sérült ember él, akik az ott folyó szakmai munka eredményeként rehabilitációs, valamint fejlesztő-felkészítő foglalkozásokon vesznek részt. Az intézmény ivóvízzel való ellátása 2012 végén vált kritikussá, amikor az elvégzett vizsgálatok alapján az arzéntartalom hirtelen megemelkedett, elérte a határérték ötszörösét. Az intézményben élők megfelelő ivóvíz-ellátásáról 2013 januárja óta a Magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred gondoskodik, kétnaponta immáron 700 liter megfelelő minőségű kiszerelt ivóvíz kiszállításával fedezik a lakók és a dolgozók szükségleteit.

A tekerespusztai feladatellátása is része a „Vízforrás 2013” elnevezésű műveletnek, amelynek célja, hogy Magyarország átmenetileg, majd véglegesen is megfeleljen az ivóvíz tisztaságára és minőségére vonatkozó, megszigorított európai uniós irányelveknek. A Kormány az egészség fokozott védelmét szem előtt tartva elkötelezett abban, hogy az ivóvízminőség-javító program minél hamarabb megvalósuljon. A lakosság tiszta vízzel való ellátásával a Honvédelmi Minisztériumot bízták meg, amely a civil lakossági igényeknek megfelelően még az erre vonatkozó kormányhatározat előtt kifejlesztette és szabadalmaztatta azt a víztisztító berendezést, mellyel mindenhol elérhetik a megfelelő vízminőséget. Az átmeneti időszakban zacskózott ivóvízzel segítik, hogy a lakosság megfelelő mennyiségű és minőségű vízhez jusson.

A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának irányítása alatt jelenleg több mint 150 településen, a 400 ezer főt is meghaladó állampolgár részére biztosítják a napi szintű, megfelelő vízellátást. A kifejlesztett és jelenleg is gyártás alatt álló víztisztító berendezések folyamatos telepítésével a Magyar Honvédségnek egy, kormányzati szinten is évek óta húzódó problémát sikerült megoldania. A Belügyminisztériummal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Vidékfejlesztési Minisztériummal, és az Emberi Erőforrások Minisztériumával közreműködve 2013. június 30-ig az érintett területek mindegyikén telepítik a legyártott tisztítóberendezéseket. A Magyar Honvédség tehát nem pusztán az átmeneti, hanem a végleges vízminőséget is biztosítja több száz településen, amivel Magyarország eleget tesz az Európai Unió irányelveinek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.