Belföld

Szerdától lehet jelentkezni a Campus Hungary ösztöndíjpályázataira

A Campus Hungary pályázaton nem csak a tehetős családok gyermekei tudnak külföldi tapasztalatokat szerezni és ezt itthon kamatoztatni.

“A Campus Hungary végre nemcsak kísérleti, hanem valódi mobilitási programként valósul meg, melynek előnye, hogy szervezett formában, nagy létszámban tudnak kimenni külföldre a diákok, kutatók, oktatók” – hangsúlyozta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Balassi Intézet január 15-ei rendezvényén, melyet a Campus Hungary Program ösztöndíjpályázatának kihirdetése alkalmából tartottak.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédében kiemelte: a program fő erénye, hogy nem csak a tehetős családok gyermekei tudnak külföldi tapasztalatokat szerezni és ezt hazajőve kamatoztatni. „A kint töltött idő alkalmas arra, hogy a fiatalok rájöjjenek: mi az, ami értékes itthon, milyen fajta tudásra van szükség Magyarországon” – tette hozzá a miniszter, megjegyezve: azt is szeretnék, ha a programnak köszönhetően megsokszorozódna a Magyarországon tanuló külföldi hallgatók száma.

A felsőoktatás jelenlegi, változó helyzetére reagálva Balog Zoltán hárompontos tervet vázolt azzal kapcsolatban, mely fontos kérdések megtárgyalására van mihamarabb szükség. „Az első és legfontosabb célkitűzés a a hazai és nemzetközi versenyképesség megteremtésével összefüggésben álló finanszírozási problémák megoldása. Némely intézményeket a túlfinanszírozás jellemez, gondoljunk csak a sok haszontalan PPP-beruházásra, ugyanakkor pedig több mint 20 milliárd forintnyi adósságuk van az intézményeknek. Ezen a kettős helyzeten kíván segíteni most a kormány” – magyarázta a miniszter. Második kiemelt pontként a tartalmi megújítást jelölte meg, mely a képzések átalakítását foglalja magában. „Végül pedig a hallgatói felelősség kérdését kell tisztázni, melyhez szorosan hozzátartozik a hallgatói szerződések ügye” – mondta Balog Zoltán. A miniszter hangsúlyozta: az egyeztetésekre meghívják a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját, a Magyar Rektori Konferenciát, valamint a gazdasági élet szereplőit.

A Campus Hungary Program első, kísérleti pályázati szakasza 2012 novemberében zárult, melynek eredményeként csaknem 1200 pályázó nyert el Campus Hungary ösztöndíjat és utazhat külföldre 2013. január 15. és augusztus 31. között. A legtöbb hallgató a Budapesti Műszaki Egyetemről, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Szegedi Tudományegyetemről és a Debreceni Egyetemről nyújtotta be pályázatát.
A program január 15-én meghirdetett ösztöndíjpályázatára március 10-ig lehet jelentkezni aktív hallgató jogviszonnyal és legalább középfokú nyelvtudással rendelkezőknek. A pályázatban előnyt élveznek azok, akik OTDK-versenyeken helyezést értek el, műszaki- és természettudományos területen tanulnak, illetve akiknek a tevékenysége konkrét kutatási eredménnyel, publikációval jár. A Campus Hungary Program keretében féléves részképzésre, szakmai gyakorlatra, rövid, valamint csoportos tanulmányútra lehet pályázni. A most meghirdetett pályázat 2013. április 30. és 2014. augusztus 31. között megvalósítható hallgatói mobilitásra szól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik