Belföld

Nem várható élelmiszerár-robbanás

Felelőtlenek azok a híresztelések, amelyek „mindenélelmiszerár-emelkedést” jósolnak Magyarországon -áll a minisztériumi közleményben.

2012 novemberében 6%-kal alacsonyabb volt a termelői árak növekedése októberhez képest, mint egy évvel ezelőtt, ugyanebben az időszakban. Az élelmiszerekdrágulásának mértéke pedig 2012 decemberében novemberhez viszonyítva nemhogy nem emelkedett, hanem 0,1%-kal 7%-ra mérséklődött, folytatva a növekedésiütem októberben kezdődött mérséklődését. E tendenciában nem várunk változást akövetkező év első hónapjaiban -áll a Vidékfejlesztési Minisztérium a Szeged24-hez eljuttatott közleményében.

Fontos tény, hogy az élelmiszerárak emelkedését világszerte leginkább befolyásoló gabonafélék világpiaci ára 2012 decembere óta 15%-kal csökkent, ami jó hír a hazai állattenyésztőknek és a fogyasztóknak egyaránt. A takarmányárak csökkenésével mérséklődhetnek az állattenyésztők költségei, amely természetesen pozitív kihatással lesz a húsáruk árának változására is, hiszen az alapanyagköltség egy-egy élelmiszerelőállítási költségének átlagosan közel 60%-át jelenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik