Belföld

Megszűnik a felsőfokú szakképzés

Felsőfokú szakképzést eltörölte a szakminisztérium, helyettük felsőoktatási szakképzések indulnak, ám több egyetem kénytelen lesz lemondani eddigi képzési területeiről.

Csak egyetemek és főiskolák indíthatnak felsőoktatási szakképzéseket 2013-tól – jelentette be Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szeptemberben. A kétéves képzések kikerülnek az Országos Képzési Jegyzékből (OKJ), diploma azonban továbbra sem jár majd értük. Az államtitkár szerint a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően itthon is a felsőoktatás rendszerébe illesztik ezeket a rövid, gyakorlatorientált, ugyanakkor elméleti tudást is nyújtó oktatási formát – írja az eduline.hu.

A váltás miatt több felsőoktatási intézmény kénytelen lemondani képzésekről – az egyetemek és főiskolák 2013-ban már csak akkor indíthatnak felsőoktatási szakképzést, ha ugyanazon a szakterületen alap- vagy osztatlan képzést is szerveznek. „A felsőoktatási szakképzési kínálatot szűkítenünk kellett, jövőre ötindul, ezek kapcsolódnak a BSc- és a BA-képzéseinkhez” – mondta az eduline-nak Kiss Natália, a Dunaújvárosi Főiskola főtitkára.

Az új szabályok szerint az alapszakokon el kell fogadni a felsőoktatási szakképzésen megszerzett kreditek 75 százalékát, a kötelező 120 kreditből ez 90-et jelent. A követelményeket is egységesítik: a képzések modulárissá válnak, a különböző területeken 12 kreditnyi közös ismeretanyagot kell elsajátítani.

A minisztériumi rendelet alapján öt területre sorolják a képzéseket: munkaerő-piaci ismeretek, idegen nyelvi alapszintű ismeretek, szakmai információ feldolgozási alapismeretek, kommunikációs ismeretek és pénzügyi alapismeretek csoportba tartoznak majd a szakok. Az oklevél megszerzésének követelményei is szigorodnak: szakvizsga helyett záróvizsgát kell majd tenni, de a hallgatók továbbra sem kapnak diplomát.

További részletekért kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik