Belföld

Vörösiszap-katasztrófa: az elnök szerint nem a menedzsment hibázott

Az igazgatóság elnöke szerint minden hatósági előírást betartottak.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. igazgatóságának elnöke a veszprémi tárgyaláson azt mondta: munkatársait nem terheli felelősség a vörösiszap-katasztrófa miatt. Tolnay Lajos kijelentette: nem az üzemeltetéssel összefüggésben következett be a tragédia.

 

 

A tanúként meghallgatott Tolnay Lajos több szakértői véleményre hivatkozva úgy fogalmazott: a tározó helyszínének rossz kiválasztása, tervezése, kivitelezése és a résfal megépítése előre „kódolta a katasztrófát”. Hozzátette: a kérdés csak az volt, hogy mikor következik be. Az átszakadt tározó alatti talaj minősége mellett a helyszín kiválasztásánál nem vették figyelembe az úgynevezett kationcsere jelenségét sem. Ennek során az agyagban lévő kationok 10-15 év alatt a lúggal kölcsönhatásba lépnek, és az agyag elveszíti tartószilárdságát – tette hozzá.


A katasztrófa és ami azóta történt – kattintson a képre! – Fotó: MTI / Mohai Balázs

Kitért arra is: a vizsgálatok során kiderült, hogy a X-es tározónak nem készítettek megfelelő alapozást, és a gát szilárdsága nem felelt meg az előírásoknak. A katasztrófát az előbbiek mellett az erős szél és a sok csapadék együttes hatása okozta.

Az ügyészség a Mal Zrt. ajkai telephelyén lévő X-es számú vörösiszap-kazettánál bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat 15 emberrel szemben. A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörös iszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik