Belföld

Iskolák, óvodák környékét ellenőrzik a gárdonyi rendőrök

Állampolgári bejelentés a Gárdonyi Rendőrkapitányságra, hogy az óvodák és iskolák környékén egyes, a gyermeküket a iskolába szállító szülők folyamatosan szabálytalanságokat követnek el.

Autóikkal rendszeresen a megállni, illetve várakozni tilos táblák zónáján belül parkolnak, továbbá gyermeküket nem a jogszabályoknak megfelelően utaztatják a gépkocsijukban. Továbbá nem gondoskodnak arról, hogy a 150 cm-t meg nem haladó magasságú gyermekeket a megfelelő  gyermekülésben szállítsák, illetve a gyermekek biztonsági öv használatát sem ellenőrzik.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Fehérvár24-nek azt mondta, hogy a fentiek nemcsak a jogszabályokba ütköznek, hanem már önmagukban is akadályozzák a szabályosan közlekedő autósok haladását, és gyermekeik testi épségét is veszélyeztetik. Elszaporodtak tehát a szülők által tanúsított mulasztások, ezért a Gárdonyi Rendőrkapitányság felhívja az emberek figyelmét,hogy az óvodák és iskolák környékén a rendőrség részéről fokozott ellenőrzésre kell számítani.

A büntetési tételek a következőképp alakulnak a szabálytalankodóknál:

  • biztonsági öv használatának elmulasztása: helyszíni pénzbírság 10 ezer forint
  • megállni tilos/várakozni tilos helyszíni bírság: helyszíni bírság 10 ezer forint, szabálysértési pénzbírság: 20 ezer forint
  • megállás kijelölt gyalogos átkelőhelyen, valamint a gyalogos átkelőhely előtt ,5 méter távolságon belül: helyszíni bírság 25 ezer forint, szabálysértési pénzbírság: 50 ezer forint

Melyek a gyerekülés használatának általános szabályai? A KRESZ szerint a gépkocsiban vagy a mopedautóban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermek – a testsúlyához igazodó kialakítású – gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni, ha az autó hátsó ülésén utazik, harmadik  életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel – testméretéhez igazodóan – biztonságosan rögzíthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik