Belföld

Hamis nyomtatókazetták károsítják a magyar piacot

Tehetetlen a magyar szövetség a hazánkba áramló illegális nyomtatóanyagok forgalmazásával szembeni harcban.

Külföldi segítséghez fordul a Magyar Tintapatron és Tonerkazetta Újrahasznosítók Szövetsége (MATUSZ) a hazai nyomtató-kellékanyagok piacán dúló tisztességtelen versenyhelyzet miatt. Hazánkban ugyanis olyan mennyiségben jelennek meg a szabadalomsértő úgynevezett „klón” nyomtatókazetták, hogy azok kiszorítják a magyar gyártók és forgalmazók termékeit. Az illegális importáruk nemzetközi szabadalmakat sértenek, környezetszennyezők, forgalmazásuk jogi következményekkel járhat és hosszútávon nagymértékű munkahelymegszűnéshez vezethet Magyarországon.

Magyarországot elárasztották az alacsony árú, Kínából érkező tonerkazetták, amelyek veszélyeztetik a magyar gyártók létét. Ha nem lépünk, a jelenlegi helyzet munkahelyek százainak megszűnését eredményezheti, arról nem beszélve, hogy ezek a termékek környezetünket is tovább károsítják” – vázolta föl röviden a problémát Kiss S. Bence, a szövetség elnökhelyettese.

A szakember elmondta, hogy a piaci kár legfőbb okozói azok a magyarországi forgalmazók, akik távol-keletről importálják a szabadalomsértő kazettákat a nagyobb haszon megszerzése érdekében. A többnyire silány minőségű klón tintapatronok és tonerkazetták forgalmazása a gazdasági károk mellett számos egyéb negatív hatást hordoznak: sértik a nyomtatógyártók szabadalmi jogait és rendkívül környezetszennyezők.

A kereskedők nincsenek tisztában azzal, hogy az általuk vásárolt és később forgalomba hozott termékek legtöbbször utángyártott klónok, amelyek az eredetinek csupán másolatai és forgalmazásuk törvénybe ütköző lehet. Ez nem mentesíti őket a büntetőjogi felelősség alól, szabadalmi kártérítési kötelezettséget, illetve -szélsőséges esetben- börtönbüntetést is kaphatnak érte”- hangsúlyozta a szervezet elnökhelyettese.

A szakember kiemelte, hogy bár egészen a közelmúltig maguk a nyomtatógyártók sem érvényesítették kellő aktivitással szabadalmi jogaikat bizonyos piacokon, ez a helyzet mára megváltozott. Az utóbbi hónapokban számos európai forgalmazónak kellett a klónok forgalmazásából eredő jogi következményekkel szembenéznie.

Kevesen tudják, hogy a Magyarországon forgalomban levő, utángyártott, de újnak minősülő klón tonerkazetták túlnyomó többsége szabadalomsértő. A közbeszerzési tenderkiírások nagy része is az új, viszont legtöbbször illegális „klón” termékeket juttatja versenyelőnyhöz a környezetóvó újrahasznosított megoldások helyett. Itt csak az mentheti meg az egyre súlyosbodó helyzetet, ha sikerül mindenki figyelmét felhívni a problémára. Bízunk benne, hogy a külföldi testvérszervezet mellénk áll a harcban” – tette hozzá Kiss S. Bence.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik