Belföld

Elegük van a pedagógusoknak: jön a sztrájk

Pedagogus(1)(210x140)(1).jpg (pedagógus)
Pedagogus(1)(210x140)(1).jpg (pedagógus)

A PDSZ döntött: sztrájkot szervez. Kérdés, hogy egyedül, vagy a társszervezetek is kapcsolódnak.

„Kötelezettségem az országos választmány felé, hogy bejelentsem és megszervezzem az országos pedagógussztrájkot” – mondta el lapunknak Mendrey László. A PDSZ elnöke reméli, hogy nem kell megbontani a sztrájkbizottság egységét, de most már másodlagos kérdés, hogy a sztrájkot a szövetségeseikkel vagy egyedül szervezik meg. A munkabeszüntetés nem néhány órás vagy egynapos lehet, hanem több napon át is tarthatna, időpontja február második felében lehet.

Az a fajta kormányzati hurráoptimizmus, hogy minden rendben van, és a pedagógusok egy emberként” állnak a kormányzat mellett, finoman fogalmazva, nem megalapozott – mondta. Hozzátette: az is költői túlzás, hogy az állami kézbe vétel zökkenőmentesen haladna, távolról sincs így.

A szakszervezet honlapján feltett kérdés kapcsán egyébként a válaszolók elsöprő többsége kinyilvánította, hogy úgy van értelme a sztrájknak, ha ez esetben „az iskola kapuja zárva, a gyermek elhelyezéséről a szülő gondoskodik”.

Egy esetben áll el a szakszervezet a munkabeszüntetéstől: ha a kedden váratlanul péntekre összehívott tárgyaláson valódi előrelépést jelent be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter.

Mint korábban Mendrey bejelentette, a PDSZ nem írja alá a kormány által a pedagógusok sztrájkbizottságának javasolt megállapodástervezetet, mert az „köszönő viszonyban sincs az eredeti követelésekkel”. A PDSZ honlapján nyilvánosságra is hozta az ötoldalas dokumentumot. Az eredeti követelésekben benne volt az államosítás felfüggesztése, a pedagógus-életpályamodell átgondolása, a béremelés és a szakszervezetekkel való egyeztetés kimunkálása. „Amit a minisztérium letett az asztalra, abban ezek egyike sincs benne, így a dokumentum nem értékelhető” – fogalmazott Mendrey. Egy dologban látszik valamennyi előrelépés: a pedagógusok kötelező óraszámával kapcsolatos szabályozásban.


Mendrey László – Fotó: Kummer János

Kiemelte: a fő céljuk a pedagógus-munkahelyek megmentése, ami a kötelező órák számától függ. A PDSZ olyamatosan azt mondta, szeretnék ezt rögzíteni heti 22 órában. Nem tartják indokoltnak, hogy a pedagógusok munkaterhelése növekedjen, és elfogadhatatlan a béremelés minden szintű elutasítása is – jegyezte meg. Közölte: a közalkalmazotti bértábla 20 százalékos emelését szeretnék továbbra is elérni

A PDSZ egyébként honlapján pontonként megjelentette, mit követeltek ők és mit nyújt a kormány.

Azt, hogy a Pedagógusok Szakszervezete csatlakozik-e a sztrájkhoz, egyelőre nem lehet tudni. Galló Istvánné PSZ-elnök szerint ugyanis nem a sajtón keresztül kell megüzenni, hogy aláírják-e a megállapodást. Az utolsó tárgyalási forduló után van helye a tájékoztatásnak, és erre még nem került sor – jelezte.

Mendrey László korábban elmondta: január 15-ig eldől, sztrájkolnak-e a pedagógusok, vagy sikerül megegyezniük a kormányzattal. Balog Zoltán eredetileg szerette volna megvárni, amíg a munkaügyi bíróság meghozza döntését az esetleges sztrájkra vonatkozó, még elégséges szolgáltatásokról, csak ezt követően akarta megtartani a következő tárgyalási fordulót. Nem tudni, miért gondolta meg magát, szűkszavú közleményben jelentette be a pénteki egyeztetést.

Mendrey László lapunknak elmondta, optimistán áll a tárgyalás elé, reméli, a kormány meggondolja magát, meghallja a szakma követeléseit. Ez esetben a PDSZ gyorsan összehívná a választmányt, és elállna a sztrájktól.

De kizárólag ebben az esetben.

A pedagógus-szakszervezetek október 24-én Orbán Viktornak írt levelükben jelentették be a sztrájkbizottság megalakítását. A kormányfő Balog Zoltánt jelölte ki hivatalos tárgyalópartnernek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik