Belföld

Szegeden lesz először közbringa hálózat

Külföldi ötlet nyomán, egy uniós pályázat segítségével hazánkban elsőként Szegeden valósulhat meg a mindenki számára elérhető városi kölcsönbicikli-rendszer.

Külföldi útjaink során láttuk több nagyvárosban – többek között Barcelonában, Bécsben és Rómában – ezt a rendszert. Ott jól működik, ezért gondoltunk arra, hogy Szegeden is meg kellene valósítani– mondta el Szabó László, a projekt menedzsere a Szeged.hu-nak.

A Nyugat-Európában működő rendszerhez képest a különbség annyi, hogy ezt nem a város, hanem a projektet kivitelező cég üzemelteti majd. Tavaly áprilisban ugyanis a szegedi Sund Magyarország Kft. a rendszer kiépítésére egy több mint 45 millió forintos támogatást nyert el a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program pályázatán, amelyen egy nemzetközi szintű kerékpár-kölcsönzési szolgáltatás kialakítását tűzték ki célul a Tisza-parti városban.

A rendszer felállítása közel egy esztendőt vett igénybe: a tervek szerint az idén márciusban startolhat a közösségi kerékpárkölcsönzés Szegeden. Így ez a szolgáltatás az országban elsőként a Tisza-parti városban valósulhat meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik