Belföld

Sok baleset történt a havazás miatt a Dunántúlon

A havazás miatt hétfő kora reggelig több közúti baleset történt az országban, elsősorban a Dunántúlon.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-nek azt mondta: hétfőn, kora reggelig már huszonöt balesethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, legtöbbször Somogy és Veszprém megyében.

Országszerte több helyen havazik, ezért a katasztrófavédelem ismételten felhívja a figyelmet, hogy többfelé havasak, sónedvesek, csúszósak az utak, ezért járművel és gyalogosan egyaránt fokozott figyelemmel kell közlekedni. 
Elzárt településről, lezárt útszakaszról eddig nem érkezett bejelentés – mondta Hajdu Márton, de az OKF mindenkitől azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról. Felhívta a figyelmet arra is, hogy balesetek miatt hosszabb-rövidebb időre az úton rekedhetnek a járművek. Ezért azt tanácsolják, hogy mindenki tankoljon hosszabb időre elegendő üzemanyagot, legyen az autóban vontatókötél és lapát, így egymásnak is tudnak segíteni az autósok – mondta az OKF helyettes szóvivője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás miatt hétfőre négy megyére másodfokú, hétre és Budapestre pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Másodfokú, vagyis narancssárga figyelmeztetés van érvényben Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyében. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 centiméternyi friss hó is hullhat. Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében, valamint a főváros területén elsőfokú, vagyis citromsárga a figyelmeztetés – ezeken a területeken is több mint 10 centiméternyi hó eshet egy nap alatt.
Az élénk, helyenként erős keleti, délkeleti szél – főként a közép-dunántúli régióban – hóátfúvásokat is okozhat. Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével pedig az ország egész területén gyenge ónos esőre is készülni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik