Belföld

Rezidensekkel találkozott Székesfehérvár polgármestere

Mindenkinek az az érdeke, hogy a városban tartsák a fiatal orvosokat.

A Fejér Megyei Szent György Kórházban dolgozó rezidensekkel, rezidens- és szakorvosjelöltekkel találkozott Székesfehérvár polgármestere ma délelőtt a Városházán. A Pécsi Tudományegyetem oktatókórházaként működő intézményből húsz fiatal orvos érkezett, és arról érdeklődött, hogy az önkormányzat miként tudná támogatni a rezidensek megmaradását a városban.

A Dr. Izbéki Ferenc, a Szent György Kórház I. Belgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa által vezetett rezidens-csoportot a Városháza kistanácstermében fogadta Székesfehérvár polgármestere. A fiatal orvosok között voltak belgyógyászok, sebészek, patológusok, illetve radiológusok. A találkozón elhangzott: elemi érdek, hogy Székesfehérváron tartsák a Szent György Kórházban gyakorlati képzésben részesülő rezidenseket, akik itt kamatoztathatják tudásukat a lakosság érdekében. Dr. Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta: az önkormányzat nem fenntartója a kórháznak, de kulcskérdésként kezeli az intézménnyel kapcsolatos ügyeket.

A jórészt nővérszállón lakó, többségében nem székesfehérvári rezidensek és rezidensjelöltek elsősorban azután érdeklődtek, hogy Székesfehérvár Önkormányzata miként tudna támogatást nyújtani lakásbérléshez, illetve vásárláshoz, hiszen ez fontos szempontja a maradásnak. A polgármester elmondta: Székesfehérvár különböző komfortfokozatú, és műszaki felszereltségű bérlakásokkal rendelkezik, melyek listáját az önkormányzat készségesen átnyújtja a kórház számára. Konkrét segítségnyújtás a rezidensek igényeinek és anyagi lehetőségeinek ismeretében lehetséges. Dr. Cser-Palkovics András polgármester szavai szerint a probléma nem egyedi, hiszen Székesfehérváron szükség van magas szinten képzett mérnökökre, műszaki szakemberekre, matematika-fizika szakos tanárokra, az ő megmaradásuknak is kulcskérdése a lakhatás. Az önkormányzat nyitott arra, hogy a munkáltatók bevonásával megoldást találjon a helyzet orvoslására.

A találkozón szintén kérdésként merült fel, hogy a város miként tudná segíteni a rezidensek értelmes, tartalmas kikapcsolódását, kulturális programokon való részvételét, sportolását. Székesfehérvár polgármestere felvetette, hogy a fiatal orvosok alakítsanak önszerveződő kört, egyesületet, amely párbeszédet folytat a jövőben az önkormányzattal a kedvezményekről. Dr. Cser-Palkovics András javasolta, hogy a rezidensek kapcsolódjanak a Nyitott Tornatermek foglalkozásaihoz, melyek bárki számára ingyen elérhetőek Székesfehérváron.

A találkozó végén Dr. Izbéki Ferenc elmondta: egy város akkor tud fejlődni, ha megtartja magasan képzett humánerőforrását. A polgármester hangsúlyozta: „Az az érdekünk, hogy a fehérváriak itthon maradjanak, mások pedig otthonra leljenek Székesfehérváron!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik