Belföld

Rezidensekkel találkozott Székesfehérvár polgármestere

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 01. 14. 14:34

Mindenkinek az az érdeke, hogy a városban tartsák a fiatal orvosokat.

A Fejér Megyei Szent György Kórházban dolgozó rezidensekkel, rezidens- és szakorvosjelöltekkel találkozott Székesfehérvár polgármestere ma délelőtt a Városházán. A Pécsi Tudományegyetem oktatókórházaként működő intézményből húsz fiatal orvos érkezett, és arról érdeklődött, hogy az önkormányzat miként tudná támogatni a rezidensek megmaradását a városban.

A Dr. Izbéki Ferenc, a Szent György Kórház I. Belgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa által vezetett rezidens-csoportot a Városháza kistanácstermében fogadta Székesfehérvár polgármestere. A fiatal orvosok között voltak belgyógyászok, sebészek, patológusok, illetve radiológusok. A találkozón elhangzott: elemi érdek, hogy Székesfehérváron tartsák a Szent György Kórházban gyakorlati képzésben részesülő rezidenseket, akik itt kamatoztathatják tudásukat a lakosság érdekében. Dr. Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta: az önkormányzat nem fenntartója a kórháznak, de kulcskérdésként kezeli az intézménnyel kapcsolatos ügyeket.

A jórészt nővérszállón lakó, többségében nem székesfehérvári rezidensek és rezidensjelöltek elsősorban azután érdeklődtek, hogy Székesfehérvár Önkormányzata miként tudna támogatást nyújtani lakásbérléshez, illetve vásárláshoz, hiszen ez fontos szempontja a maradásnak. A polgármester elmondta: Székesfehérvár különböző komfortfokozatú, és műszaki felszereltségű bérlakásokkal rendelkezik, melyek listáját az önkormányzat készségesen átnyújtja a kórház számára. Konkrét segítségnyújtás a rezidensek igényeinek és anyagi lehetőségeinek ismeretében lehetséges. Dr. Cser-Palkovics András polgármester szavai szerint a probléma nem egyedi, hiszen Székesfehérváron szükség van magas szinten képzett mérnökökre, műszaki szakemberekre, matematika-fizika szakos tanárokra, az ő megmaradásuknak is kulcskérdése a lakhatás. Az önkormányzat nyitott arra, hogy a munkáltatók bevonásával megoldást találjon a helyzet orvoslására.

A találkozón szintén kérdésként merült fel, hogy a város miként tudná segíteni a rezidensek értelmes, tartalmas kikapcsolódását, kulturális programokon való részvételét, sportolását. Székesfehérvár polgármestere felvetette, hogy a fiatal orvosok alakítsanak önszerveződő kört, egyesületet, amely párbeszédet folytat a jövőben az önkormányzattal a kedvezményekről. Dr. Cser-Palkovics András javasolta, hogy a rezidensek kapcsolódjanak a Nyitott Tornatermek foglalkozásaihoz, melyek bárki számára ingyen elérhetőek Székesfehérváron.

A találkozó végén Dr. Izbéki Ferenc elmondta: egy város akkor tud fejlődni, ha megtartja magasan képzett humánerőforrását. A polgármester hangsúlyozta: „Az az érdekünk, hogy a fehérváriak itthon maradjanak, mások pedig otthonra leljenek Székesfehérváron!”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.