Belföld

Ónos eső támad a havazás után

A havazás a Dunántúl nagy részén már megszűnt, ám helyette ónos eső kezdett esni, így a közlekedés továbbra is veszélyes.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 15 órai jelentése alapján a havazást eső, ónos eső váltotta fel országszerte. Az intenzív havazásban korábban érintett területeken még vannak havas, hókásás, latyakos útszakaszok, de a társaság által üzemeltetett országos közúthálózaton járhatatlan út vagy elzárt település nincs.

A Dunántúlon már csak Lenti környékén havazik. Veszprém, Somogy, Baranya, Tolna, Fejér és Bács-kiskun megyében eleredt az eső, Veszprém térségében pedig ónos eső esik. Az ország északnyugati területén az lehullott hó vastagsága átlagosan 15-25 centiméter, de Lenti környékén 35 centmétert mértet. Ezekben a térségekben az úthálózat többnyire havas, hókásás, latyakos, csak lassan autózható. Az emelkedőkön elakadt kamionokra számítani kell.

A főutak a Dunántúl déli és keleti részén, továbbá az Alföldön és az Északi-középhegység területén nedvesek, vizesek, a Tiszántúlon pedig inkább szárazak. A mellékutakon viszont Fejér, Somogy, Tolna, Bács-Kiskun, Pest és Heves megyében latyakos, Nógrád megyében inkább havas, az északkeleti területeken pedig letaposott havas az alsóbbrendű utak többsége.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazásban érintett helyeken továbbra is a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik. A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban jelenleg több mint 260 gép dolgozik, emellett a közútkezelő szakemberei is 12 órás váltásban látják el feladataikat. A hó eltakarítását folyamatosan végzi a társaság, de az intenzív havazás és az elakadt, megcsúszott járművek sok helyen megnehezítik a hó eltakarítását.

A télies útviszonyokra való tekintettel a társaság továbbra is arra kéri az autósokat, hogy fokozott figyelemmel és megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a társaság Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon kaphatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik