Belföld

Ónos eső támad a havazás után

24.hu
24.hu

2013. 01. 14. 16:26

A havazás a Dunántúl nagy részén már megszűnt, ám helyette ónos eső kezdett esni, így a közlekedés továbbra is veszélyes.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 15 órai jelentése alapján a havazást eső, ónos eső váltotta fel országszerte. Az intenzív havazásban korábban érintett területeken még vannak havas, hókásás, latyakos útszakaszok, de a társaság által üzemeltetett országos közúthálózaton járhatatlan út vagy elzárt település nincs.

A Dunántúlon már csak Lenti környékén havazik. Veszprém, Somogy, Baranya, Tolna, Fejér és Bács-kiskun megyében eleredt az eső, Veszprém térségében pedig ónos eső esik. Az ország északnyugati területén az lehullott hó vastagsága átlagosan 15-25 centiméter, de Lenti környékén 35 centmétert mértet. Ezekben a térségekben az úthálózat többnyire havas, hókásás, latyakos, csak lassan autózható. Az emelkedőkön elakadt kamionokra számítani kell.

A főutak a Dunántúl déli és keleti részén, továbbá az Alföldön és az Északi-középhegység területén nedvesek, vizesek, a Tiszántúlon pedig inkább szárazak. A mellékutakon viszont Fejér, Somogy, Tolna, Bács-Kiskun, Pest és Heves megyében latyakos, Nógrád megyében inkább havas, az északkeleti területeken pedig letaposott havas az alsóbbrendű utak többsége.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazásban érintett helyeken továbbra is a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik. A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban jelenleg több mint 260 gép dolgozik, emellett a közútkezelő szakemberei is 12 órás váltásban látják el feladataikat. A hó eltakarítását folyamatosan végzi a társaság, de az intenzív havazás és az elakadt, megcsúszott járművek sok helyen megnehezítik a hó eltakarítását.

A télies útviszonyokra való tekintettel a társaság továbbra is arra kéri az autósokat, hogy fokozott figyelemmel és megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a társaság Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon kaphatnak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.