Belföld

Ombudsman: A vesztesek oldalán állunk

szabo-mate(210x140)(3).jpg (szabó máté)
szabo-mate(210x140)(3).jpg (szabó máté)

A felelőtlen és kapkodó jogalkotás nem vezet semmi jóra, erre figyelmeztet az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek sorsa is - mondta Szabó Máté a Népszabadságnak adott interjúban.

Ha a választási szabályokat az egyik oldal konszenzus nélkül alkotja meg – ami sajnos nálunk megtörtént -, az alapos okot adhat arra, hogy a választási eredményeket a kisebbségbe szoruló politikai erők majd megkérdőjelezzék – mondta a lapnak az ombudsman.

Az alapvető jogok biztosa szerint az utólagos alkotmányossági kontrollra küldött jogszabályok egyik legfontosabb problémája, hogy minden átmenet nélkül, felkészülési idő nélkül kívánják életbe léptetni azokat. Az ombudsman elmondta: eddig négyszáz körüli beadvány érkezett hivatalához, hogy kezdeményezze a normakontrollt, de ezek közül sok azonos tartalmú. Ezeket egyesítik és megfogalmazzák, mely alkotmányos alapjog a tárgya és annak milyen sérelme vélelmezhető.

Az ombudsman szerint az Alkotmánybíróság a hirtelen előállt visszás és méltánytalan helyzeteket részben korrigálni tudta döntéseivel. Hangsúlyozta viszont, hogy a felelőtlen kapkodás nem vezet jóra, s erre az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek sorsa is figyelmeztet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik