Belföld

Megkezdődnek az agrárkamarai választások

A kamarai küldöttek listáira az „egy tag-egy szavazat” elve alapján voksolhatnak a választásra jogosultak február 1 és 21. között, a megyéjükben meghirdetett választási helyszínek bármelyikén.

Az Országgyűlés a 2012. évi CXXVI. törvényben rendelkezett az új Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara létrehozásáról. A minden eddiginél szélesebb bázison megalakuló új köztestület kiterjed a teljes élelmiszer-előállítási láncra, azaz alanyi jogon tagja lesz a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az agráripar és a vidékfejlesztés minden piaci szereplője – az őstermelőktől a nagyvállalatokig, a termelőktől a kereskedőkig. A jogalkotó célja: erős, egységes és korszerű köztestületet létrehozni a magyar agrárium támogatására, versenyképességének erősítésére és érdekeinek hatékony védelmére.

Győrffy Balázs, a Magyar Agrárkamara átmeneti elnöke és Kispál Ferenc, a Csongrád Megyei Agrárkamara megbízott elnöke sajtótájékoztatójukon bejelentették: az Átmeneti Elnökség elfogadta a 2013-as agrárkamarai választások eljárási szabályzatát, amelyet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is jóváhagyott.

A törvény szerint az új kamarának az országos kamarai választásokat követően, legkésőbb 2013. március 31-ig kell megalakulnia. Küldötteit, testületeit és tisztségviselőit 5 évre választják, az „1 tag – 1 szavazat” elve alapján. A jelenlegi megyei agrárkamarák a megalakulással egyidőben egyetemleges jogutódlással beolvadnak az egységes országos kamarába.

A vidékfejlesztési miniszter a 2013. február 1-21. közötti időszakot jelölte ki az országos agrárkamarai választásokra, amelynek előkészítéséért és lebonyolításáért a Magyar Agrárkamara 20 tagú Átmeneti Elnöksége a felelős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik