Belföld

Hó, hóátfúvások és ónos eső nehezíti a közlekedést a Dunántúlon

havazás (havazás, )
havazás (havazás, )

A leesett nagy mennyiségű hó, illetve a hóátfúvások és az ónos eső okoz fennakadásokat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának reggeli jelentése alapján a Dunántúlon és Pest megyében egész éjjel havazott, az eddig lehullott hó mennyisége nyugaton és a Bakonyban 15-25 cm között változik.

A főutak burkolata a Dunántúlon, a Kisalföldön, Pest megye keleti felén és a Jászságban havas vagy hókásás, Baranya megyében sónedves. A keleti országrészben egyelőre nincs fennakadás. A mellékutakon hasonló a helyzet, vagyis több útszakasz is havas, síkos, a korábbi havazás nyomán Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében hókásás, Orosháza térségében latyakos a burkolat. Marcali, Dunaújváros, Kápolnásnyék, Solt, Kiskörös és Szentes térségéből ónos esőt jeleztek, Fejér megye egyes részein pedig hóátfúvások is nehezítik a közlekedést.

Most is intenzíven havazik Vas és Zala megyében, a Dunántúl északi területein, a középső országrészben és a Jászságban. Elzárt település vagy járhatatlan út egyelőre nincs az országban, bár több Zala megyei főúton elakadt kamionok okoznak fennakadást (74-es, 75-ös és 86-os főút).

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazásban érintett helyeken a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik. A munkák elvégzéséhez a társaság a saját gépparkján kívül bérelt gépeket is rendelt az utakra. Így a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban jelenleg több mint 350 gép dolgozik, emellett a közútkezelő szakemberei is 12 órás váltásban látják feladataikat.

Szabó-Bisztricz Anett katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint Fejér megyében több elakadt járművön segítettek a tűzoltók.

A 81-es főúton Csókakő térségében kamionok akadtak el. Székesfehérváron, a Seregélyesi úton kisteherautó és személygépkocsi csúszott össze. A Vásárhelyi úti vasúti átjáróban egy helyi járatú busz akadt el a síneken, a járművet a volán autómentője húzta ki a vasúti pályáról. A Farkasvermi úti körforgalomban egy tartányos teherautó nem tudta folytatni az útját.

A 81-es főút fehérvári lehajtójánál egy kamion akadt el. Polgárdiban egy autóbusz csúszott a megállónak, személyi sérülés nem történt. Csákvár és Oroszlány között is kérték a katasztrófavédelem segítségét, ahol egy zöldségszállító kamion állt meg a havas úton.

Németh-Kész Mónika rendőrségi szóvivő közlése szerint Fejér megyében több út nehezen járható, de lezárt út vagy elzárt település nincsen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik