Belföld

Győrben is csökkent a távhő díja

Győrben egy 53 négyzetméteres, átlagos hőfelhasználású lakásra 171.766 Ft-t kellett fizetnie a távhőért.

Megjelent a nemzeti fejlesztési miniszter 78/2012. (XII. 21.) NFM rendelete az egyes energetikai tárgyú árszabályozással összefüggő miniszteri rendeletek módosításáról. Ennek értelmében 2013. január 1-től a távhőszolgáltatást igénybe vevő lakossági fogyasztó a távhőszolgáltató által 2012. november 1. napján alkalmazott szolgáltatási díjnál 10 százalékkal alacsonyabb összegű, legmagasabb hatósági árnak minősülő szolgáltatási díjat köteles fizetni. Ez azt jelenti, hogy mind az alapdíj, mind a hődíj 10 százalékkal csökken a lakossági fogyasztók számára.

A GYŐR-SZOL Zrt. országos összehasonlításban eddig is az egyik legalacsonyabb áron nyújtott távfűtési szolgáltatást fogyasztóinak. Győrben a távhőszolgáltatást igénybevevő lakossági fogyasztók (valamennyi ár áfa nélkül értendő) 2013. január elsejétől 2874 forint fűtési hődíjat fizetnek gigajoule-onként, a használati melegvíz hődíja pedig köbméterenként 574 forintra módosult. A fűtési alapdíj éves, légköbméterenként számított új ára 263,5 forint. A fűtési és melegvíz –szolgáltatást is igénybe vevő fogyasztók alapdíja az év első napjától 320,6 forint évente és légköbméterenként.

Győrben egy 53 négyzetméteres, 141 légköbméteres, átlagos hőfelhasználású távfűtéses lakás tulajdonosának (25,9 GJ,év fűtési hőfelhasználással és 4 m3/hó használati melegvíz-fogyasztással számolva) 2012-ben – az 5 %-os ÁFÁ-ával együtt- évi 171.766 Ft-t kellett fizetnie a távhőért. Ez az összeg 2013-ban 154.554 Ft-ra csökken, ami éves szinten 17.212 forinttal, havi átlagban 1.434 forinttal mérsékli a távhőszolgáltatásra fordított kiadásokat.

Az alapdíj és a melegvíz hődíj részfizetés az adott hónapra vonatkozik, ezért e díjak esetében a fogyasztók már a csökkentett összegről kapnak számlát januárban. A januári fűtési hőfelhasználás csak a februárban kiküldött számlában szerepel, így az alacsonyabb fűtési hődíj csak februárban lesz érzékelhető.

Mivel a 10 százalékos távhődíj csökkentés a hazai szolgáltatók mindegyikét ugyanolyan mértékben érinti, továbbra is elmondható, hogy a győriek az országban az egyik legkedvezőbb áron jutnak távhőszolgáltatáshoz.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.