Belföld

MSZP: Ötvenszeres pénzzel tartozik a kormány

gúr nándor (gúr nándor)
gúr nándor (gúr nándor)

A szocialisták szerint a kormány megszorításaival a sokszorosát vette el annak, amit rezsicsökkentéssel visszaad.

A kormány eddigi döntéseivel az ötvenszeresét vette el annak, amelyet a mostani rezsicsökkentéssel visszaad a lakosságnak – mondta  Gúr Nándor. Az MSZP alelnöke példaként a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által bejelentett, összesen 850 milliárd forint értékű megszorításokat, a magán-nyugdíjpénztárak vagyonának államosítását és az ország devizatartalékainak 10 százalékos csökkenését említette.

Az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke bírálta a kormány gazdaságpolitikáját, amely az egykulcsos adórendszerrel és az adójóváírások kivezetésével havonta több ezer forintot vesz ki az átlagemberek zsebéből, míg a tehetőseket a gyermekek után járó adókedvezménnyel támogatja. Szerinte a kormányzati politika elszenvedői a közfoglalkoztatottak, akiknek egyharmada a három hónapnyi munka után semmilyen támogatást nem kap. Ők a kormány rabszolgáivá váltak, de statisztikát javítanak – fogalmazott a szocialista politikus.

Gúr Nándor emlékeztetett rá, hogy 2010-ben a minimálbér nettó értéke 60 200 forint volt, ennek a vásárlóértéke tavaly mindössze 52 ezer forint volt. A bruttó 220 ezer forint alatt keresők szintén veszteségeket szenvedtek az adójóváírás kivezetésével. A politikus azt ígérte, ha a szocialisták 2014-ben kormányzati szerephez jutnak, korrektebb személyi jövedelemadót vezetnének be, valamint vállalkozásösztönző és befektetőbarát politikát folytatnak. Ott nyújtanának kézzelfogható segítséget, ahol a legnagyobb a szükség, így a minimálbér és a garantált bérminimum vásárlóértékének megőrzését célozzák – fogalmazott Gúr Nándor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik