Belföld

Egyetemi szervezetek a HÖOK kivételes státusát vitatják

24.hu
24.hu

2013. 01. 13. 09:49

Nyílt levélben kéri számon aa Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának tárgyalási  eljárását a szegedi Miérthallgatók csoportja.

Az FDSZ SZTE, az OktatóiHálózat szegedi tagjai és a MiértHallgatók csoportja elfogadhatatlannak tartja, hogy a valamennyi felsőoktatási szereplőt magában foglaló Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórumot megkerülve történt a tárgyalás, és hogy a HÖOK nem segíti elő a közös álláspont kialakítását, annak ellenére, hogy többször ígéretet tett erre – állítja a Miérthallgatók csoportja.

Megítélésük szerint Balog Zoltán miniszterlegalábbis félreértelmezi a HÖOK jogosítványait, amikor annak képviselőivel olyan témákat tűz napirendre, amelyek nem, vagy nem kizárólag a hallgatói képviselet kompetenciájába tartoznak (pl. az egyetemek alkotmányosan rögzített autonómiája, a rektorok választása és az intézmények általános finanszírozása, az államilag nem finanszírozott 16 képzés ügye).

Az FDSZ SZTE, az Oktatói Hálózat szegedi tagjai és a Miérthallgatók csoportja határozottan visszautasítja a kirekesztő szemléletmódot, és követeli, hogy az EMMI haladéktalanul kezdjen nyilvános tárgyalásokat az OFEF-fel, az egyetlen legitim, minden felsőoktatásban érintett szereplőt magában foglaló tömörüléssel.

Nyílt levelüket az alábbiakban szó szerint közöljük:

Tisztelt Hallgatói Önkormányzat!

Bízunk benne, hogy Önök is átérzik a felelősségüket a fentiek közvetítésében és érvényesítésében, különösen abban a kilátástalannak tűnő gazdasági helyzetben, amelybe a Szegedi Tudományegyetem a legújabb, január 11-én nyilvánosságra került adatok szerint 4,2 milliárdos elvonás következtében került. A túlélésre csak akkor van lehetőségünk, ha mindannyian valljuk a “semmit rólunk, nélkülünk” elvét, ha képesek vagyunk legalább intézményi szinten annak megvalósítására, amit országosan elvárunk.

Felkérjük tehát a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatát,

  • hogy vesse latba minden befolyását a HÖOK fórumain, hogy az országos képviselet tartsa magát ahhoz az ígéretéhez, mely szerint az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum nélkül nem kezd tárgyalásokat a minisztériummal;
  • hogy helyi szinten is működjön együtt az Oktatói Hálózatokkal, a MiértHallgatók független hallgatói csoporttal, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével, a karok és az egyetem vezetésével
  • támogassa azokat az oktatói és hallgatói kezdeményezéseket, amelyek a felsőoktatás átfogó reformjára és a jelenlegi feszült helyzet megoldására irányulnak;
  • képviselői révén konstruktívan vegyen részt az egyeztető folyamatokban ugyanúgy, mint az esetleges demonstratív megmozdulásokban.

Az EHÖK által képviselt egyetemi hallgatóknak és a végzős középiskolásoknak tudniuk kell, hogy a jövőjük a tét – ezért semmit róluk/rólunk nélkülünk!

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.