Belföld

Lobbisták gyakorolnának nyomást Orbánra

Mi–24-es harci helikopter  (Mi–24-es harci helikopter )
Mi–24-es harci helikopter  (Mi–24-es harci helikopter )

A kormányfőre még a moszkvai látogatása előtt gyakorolnának nyomást a helikopterek felújítása miatt - írja a Magyar Nemzet.

Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatása előtt nyomást akarnak gyakorolni az orosz haditechnika magyarországi közvetítői a kormányra, a Honvédelmi Minisztérium (HM) képviselőire, hogy mielőbb állapodjanak meg velük a régi, szovjet típusú katonai helikopterek üzemidő-hosszabbításáról és korszerűsítéséről – írta a Magyar Nemzet.

A napilap szombati száma ismerteti, hogy kényszerhelyzetben van a szaktárca, hiszen ha nem lépnek, az a készenlétet veszélyezteti, mivel új helikopterek beszerzése esetén legalább két év az eszközök rendszerbe állítása.

A lobbisták a lap szerint odáig jutottak, hogy az OPK Oboronprom orosz fegyver- és hadianyaggyártó cég nevében azt szeretnék elérni, hogy a helikopter-felújítási program szóba kerüljön a kormányfő Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalásain. 

Az üzlet a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokról szóló tárgyalási szakaszban merülhetne fel, mégpedig a Paksi Atomerőmű üzemidő-hosszabbításához és egy új erőművi blokk építéséhez kapcsolva a helikopter-felújítást – áll a Magyar Nemzetben.

Hende Csaba honvédelmi miniszter nemrég arról beszélt, hogy nem játszadozásra kellenek a honvédségi helikopterek és az idén döntés lehet a beszerzésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik