Belföld

A Szegedi Tudományegyetem is bojkottálja Bayer Zsoltot

Négy egyetem kommunikációs tanszéke sem engedi meg, hogy diákjaik a Magyar Hírlaphoz menjenek gyakorlatra Bayer Zsolt január eleji cikke miatt.

Az ELTE, SZTE, PTE és DE kommunikáció- és médiatudományi tanszékeinek vezetői közös állásfoglalásban ítélték el a publicistát. Az ELTE tanszékvezetője szerint azért is van szükség a kommunikáció szak állami támogatására, hogy ne szülessenek ilyen “társadalmat bomlasztó, a szakmai elveket semmibe vevő” cikkek.

A tanszékek továbbra is fenntartják maguknak a jogot, hogy hallgatóikat eltanácsolják az egyenlő emberi méltóságot semmibe vevő, szélsőséges hangvételű sajtóorgánumoktól és az ott végzett szakmai gyakorlattól” – olvasható az eduline.hu cikkében. A közleményt György Péter, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója, valamint a kommunikáció- és médiatudományi tanszékek vezetői, Müllner András (ELTE), Szajbély Mihály (Szegedi Tudományegyetem), Szijártó Zsolt (Pécsi Tudományegyetem) és Szirák Péter (Debreceni Egyetem) írták alá.

Az egyetemi vezetők szerint “a szak társadalmi hasznosságát rendre kétségbevonó oktatási kormányzatnak, ha másból nem is, ebből a drámai helyzetből meg kellene értenie, hogy a kommunikáció- és médiatudomány által közvetített tudás, jártasság és felelősségviselés nélkülözhetetlen a demokratikus közösségi elvek érvényesülése szempontjából.

Az újságíró feladata az, hogy az eseményeket megfelelő elemzés után, társadalomtudományi képzettségének megfelelően, a hátterükkel együtt jelenítse meg, nem az, hogy a saját ösztöneinek utat engedjen. Egy ilyen cikk az egész újság szakmai megítélésére rányomja a bélyegét” – mondta Müllner András, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének vezetője az eduline-nak.

Eddig sem jelentkeztek tőlünk a rasszista megnyilvánulásokat támogató sajtóorgánumokhoz, de a továbbiakban semmiképpen sem számíthatnak tőlünk gyakornokokra. Nem fogjuk engedélyezni a hallgatóinknak, hogy a Magyar Hírlaphoz vagy a kuruc.info-hoz menjenek kötelező szakmai gyakorlatra” – mondta az ELTE tanszékvezetője.

A fenti tanszékek munkatársai eddig is az emberi szabadságjogok szellemében oktatták diákjaikat, de látva a mai magyar újságírói közbeszéd egyre aggasztóbb állapotát, most szükségét érzik, hogy nyílt állásfoglalással jelezzék, mélyen elítélik a gyűlöletbeszédet, és azokat az orgánumokat, amelyek az ilyen megnyilvánulásoknak teret engednek. A régiek tudták: “Nem az fertőzteti meg az embert, ami a szájon bemegy…” – írják a tanszékvezetők a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik