Belföld

Ünnepi megemlékezés az urivi áttörés 70.évfordulóján

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete gyermekeknek szóló pályázattal is kapcsolódik a 2013-as Szent István Emlékév ünnepi programjaihoz.

A „Szent Korona védelmében” című pályázatról, valamint az urivi áttörés 70. évfordulóján tartandó megemlékezésről és egy magyar világrekordról, a világ legnagyobb részletességű légitérképéről is szó volt azon a sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármester, Bakó Gábor, az Interspect Kft. ügyvezető igazgatója és Dr. Görög István, a Katonai Emlékpark Nkft. ügyvezetője.

Az első januári programok között szerepel az Emléktűz-gyújtás, amellyel az urivi áttörés 70. évfordulójára emlékeznek meg január 12-én, szombaton 18.00 órától. A 20 éves Don-kanyar Kápolna múltjáról Bobory Zoltán, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke mond rövid bevezetőt, majd Székesfehérvár önkormányzata nevében köszöntőt mond Róth Péter alpolgármester. Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, országgyűlési képviselő megemlékező ünnepi beszédét követően átadják a Don-kanyar Emlékplakettet.

Vargha Tamás államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta: „A háború sohasem fekete-fehér, ahogyan a történelem sem. Jó és rossz, bűnös és ártatlan, illetve hős és áldozat között a határvonal vékony, és nem mindig egyértelmű. Ebből következően a doni áttörés eseményeit nem lehet csak a bűnösség, vagy kizárólag a hősiesség oldaláról szemlélni. Az emlékezetpolitika feladata nem az ítéletalkotás, hanem a feltárás, a szembenézés, és a megőrzés. Ezen folyamatok nélkül a múlt csupán indulatos fikció, amelyre nem lehet jövőt építeni. Különbségtétel nélkül, minden hős előtt egyformán fejet hajtva tisztelgünk a doni áttörés hetvenedik évfordulóján tartott hagyományos Emléktűz-gyújtás rendezvényen a pákozdi Mészeg-hegyen a 20 éves Don-kanyar Kápolnánál 2013. január 12-én, 18 órakor, amelyre várunk minden Fejér megyei és székesfehérvári polgárt.”

A Pákozdon található Katonai Emlékparkot 2012. január 1-jétől, a magyar Országgyűlés törvényben Nemzeti Emlékhellyé nyilvánította. „Székesfehérvár erős történelmi szerepét mutatja, hogy két Nemzeti Emlékhellyel rendelkezik. Számunkra is nagy öröm, hogy január 12-én, szombaton 11 órakor avatják fel a pákozdi Katonai Emlékparkban az emlékhelyet jelölő, Zsigmond Attila tervei alapján készült sztélét és nemzeti lobogót. A város nevében ez úton is szeretném megköszönni, hogy a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete vállalta az emlékhely kialakításának munkálatait, és azt, hogy a KEMPP az ifjúság hazafias nevelését szolgálja magas színvonalon.

A Pákozdi Katonai Nemzeti Emlékhely avatására, amelyen beszédet mond Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, mindenkit szeretettel várunk!  ” – tette hozzá Róth Péter alpolgármester.

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete kapcsolódva a város 2013-as Szent István Emlékév ünnepi programjaihoz, a Krajcáros Alapítvánnyal közösen egy felhívással fordul a Kárpát-medence általános iskoláihoz. A Székesfehérvári Önkormányzat támogatásával megvalósuló  „Szent Korona védelmében” című pályázatra az ezer év honvédelmi harcaival kapcsolatos képzőművészeti alkotásokat várják. A bármilyen technikával elkészített alkotásokat április végéig várják.

Egy világrekordról is beszámoltak a résztvevők. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Nkft. Leader pályázaton nyert forrás felhasználásával az Interspect kutatócsoport elkészítette és bemutatja a világ legnagyobb részletességű légitérképét. A minden eddigi repülőgépről és műholdról készített felvételnél nagyobb felbontású képen az épületek, a fák és az emberek részletességét látva tényleg egy tudományos fantasztikus filmben érezheti magát a szemlélő. Az eljárás hatalmas áttörésnek tekinthető a földmegfigyelési, térképészeti felvételek szempontjából.

„A világrekorder légifotó-térképen (ortofotón) szereplők beleegyeztek a fényképezésbe, hiszen előre lehetett számítani az arcok felismerhetőségére.” –mondta el Bakó Gábor. Az Interspect Kft ügyvezető igazgatója hozzátette: „Ezzel kapcsolatban előzetes kísérleteket is végeztünk. A hihetetlen felbontású légi felvétel elkészítését sokéves kutatómunka, saját szenzorok és speciális légi fényképezési eljárás kidolgozása tette lehetővé. Lelkes csapatunk 2006-óta foglalkozik egy ilyen nagyfelbontású felvétel elkészítésének ötletével. Rengeteg akadályt leküzdve, a világon először értük el nagysebességgel haladó repülőgépről fél cm-nél is részletesebb (szubpixeles) fotómozaikot.”

A légifénykép felvétel a Katonai Emlékparkot – Nemzeti Emlékhelyet ábrázolja. „A felvétel attraktivitása jól hangsúlyozza a parkot létrehozó és fejlesztő Honvédség és Társadalom Baráti Kör célkitűzését, a honvédelem eszmeiségének fontosságát.” – emelte ki Dr. Görög István, a Katonai Emlékpark Nkft. ügyvezetője. „ A felvétel jól adja vissza a hazánk egyik legszebb táján elhelyezkedő park rendezettségét, a látogató iskola közel 200 fő diákjának fegyelmezett tevékenységét.” – tette hozzá Görög István.

A Pákozdon található Katonai Emlékparkot 2012. január 1-jétől, a magyar Országgyűlés törvényben Nemzeti Emlékhellyé nyilvánította. Az emlékpark hivatott bemutatni az 1848 –as forradalom vívmányai védelmében kibontakozó szabadságharc első győztes csatájától kezdődően, az eltelt 165 évben a magyar katonák hősi helytállását. Az emlékpark a térség leglátogatottabb kiállítóhelye, amely márciustól novemberig várja a látogatókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik