Belföld

Újabb tilalmakat vezetnek be a KRESZ-ben

Bővül a tiltott tevékenységek listája vezetés közben.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az európai gyakorlat figyelembevételével megvizsgálja a járművezetők számára tiltott magatartások tételes felsorolásának, újabb tilalmak KRESZ-ben történő pontos megnevezésének lehetőségét, például a dohányzás, étkezés, a GPS vagy fedélzeti számítógép használata, a televíziózás vagy videózás esetében – ismerteti a pénteki Népszava, amely az elmúlt időszakban történt, nagyobb sajtóvisszhangot kapott balesetek kapcsán kereste meg a szaktárcát.

A napilap cikke ismerteti: kérdéses, hogy – leginkább az újfajta szórakoztatóelektronikai eszközök rendkívül gyors ütemű megjelenése miatt – mennyire követheti nyomon egy kormányrendeleti szintű szabályozás a tiltottnak tekinthető tevékenységek körének bővülését. A minisztérium kommunikációs főosztálya kiemelte: a jogszabályi tiltás hatékony ellenőrzés nélkül nem érheti el célját, e nem kívánt magatartások tetten érhetősége azonban erősen korlátozott, mellőzésük hatósági eszközökkel nehézkesen kényszeríthető ki.

Közlekedésszabályozási oldalról leginkább arról lehet szó, hogy egy bekövetkező balesetnél a járművezető gondatlan magatartását súlyosító körülményként vegyék figyelembe.

A hatályos KRESZ a járművezető személyes felelősségébe utalja, hogy vezetésre képes állapotban legyen. Külön leszögezik viszont a szabályok azt, hogy tilos a járművezetési képességet hátrányosan befolyásoló szer hatása alatt állni. Rögzítik – járműfajták szerint – a mobiltelefon használatának feltételeit is. Utóbbi eszközök rohamos elterjedése nyomán vezetés közbeni használatukat nemzetközi szinten is jelentős balesetokozó tényezőként azonosították. Így a kézben tartott mobiltelefon használatának tilalma egész Európában elterjedt gyakorlattá vált. A hazai előírások is ehhez igazodtak.

A szaktárca alapvetően minden olyan járművezetői magatartást közlekedésbiztonsági szempontból nemkívánatosnak tekint, esetenként veszélyesnek tart, amely elvonhatja a vezető figyelmét vagy korlátozhatja a vezetéshez szükséges képességeit (egyebek mellett a szabad kézhasználatot). A KRESZ rendeletben soha nem lehet a teljesség igényével tételesen felsorolni, hogy mi mindent tilos vezetés közben csinálni, mindig indokolt marad a “járművezetésre alkalmas állapot” előírás megtartása. Ha a járművezetésre alkalmasságot jelentősen befolyásoló magatartás sajnálatosan elterjed, akkor fontolható meg, hogy a konkrét magatartás kiemelt tilalmát a jogalkotó a KRESZ-be beépítse – hangsúlyozta a Népszava kérdésére a minisztérium.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik