Belföld

Székesfehérvár lakossága támogatja a Szent István Emlékévet

A megkérdezettek közel egyharmada teljes mértékben egyetért azzal, hogy a 2013-as esztendőt Székesfehérvár városa Szent István Emlékévvé nyilvánította.

A 2013-as Szent István Emlékévről készített közvélemény kutatást Székesfehérvár felnőtt lakosságának körében az Echo Innovációs Műhely. A megkérdezettek közel egyharmada teljes mértékben egyetért azzal, hogy a 2013-as esztendőt Székesfehérvár városa Szent István Emlékévvé nyilvánította.

Az Echo Innovációs Műhely adatfelvételi részlege 2012. december 14-17. között végezte el a 300 fős reprezentatív telefonos kutatást a témáról. Az Alba Radar arra kereste a választ, hogy hallottak-e a székesfehérvári lakosok az Emlékévről, tudják-e, kiről emlékezik meg a város, egyetértenek-e az Emlékévvé nyilvánítással, valamint milyen programokat látnának szívesen ehhez kapcsolódóan a 2013-as évben.

A kutatás szerint a fehérvári felnőtt lakosság 22 százaléka halott már arról, hogy 2013-ban Székesfehérváron emlékév lesz, a 18-34 év közötti korosztály 16 százaléka, valamint a 60 éven felüliek 17 százaléka hallott az emlékévről, a 35-59 évesek 28 százaléka tud arról, hogy az idei év különleges Székesfehérvár számára. Akik hallottak róla néhány kivételtől eltekintve helyesen tudják, hogy Szent Istvánról emlékezik meg a város, mindössze ketten-hárman említették azt, hogy az Árpád-házi királyoknak illetve Szent Imrének állít tiszteletet a város.

A lakosok közel egyharmada teljes mértékben egyetért azzal, hogy a 2013-as esztendőt Székesfehérvár városa Szent István Emlékévvé nyilvánította, további 46 százalék inkább egyetért, míg az ezt elutasítók aránya 4 százalék, illetve 19 százalékuk nem tudja eldönteni ezt a kérdést.

Az egyetértők elsősorban azért vannak ezen a véleményen, mert szerintük fontos ilyen dolgokra emlékezni, a történelmi eseményt meg kell ünnepelni, hiszen a város szempontjából fontos szerepe volt Szent Istvánnak, valamint az idegenforgalom és a település ismertsége szempontjából is fontos lehet egy ilyen eseménysorozat. Az Emlékév megtartását elutasítók félnek attól, hogy sok pénzébe kerül a városnak, illetve szerintük vannak fontosabb dolgok is, amelyekkel foglalkozni kellene.

Az Emlékévhez kapcsolódóan nagyon sokféle programot látnának szívesen a fehérvári lakosok. Több mint 80 százalékuk történelmi vetélkedőket, új kiállításokat, színházi produkciókat, fesztiválokat, sportrendezvényeket, valamint koncerteket és hangversenyeket látogatnának, de háromnegyedük szívesen venné, ha új szobrokat avatnának fel, illetve tudományos konferenciákat valamint egyházi rendezvényeket szervezne a város. Az elvégzett közvélemény-kutatás alapján tehát elmondható, hogy Székesfehérvár felnőtt lakossága egyetért azzal, hogy a város Emlékévvé nyilvánította a 2013-as évet, hallott a jeles eseményről, és színes, változatos programokat látogatna az év során.

//hirlevel.neosoft.hu/admin/temp/newsletters/7451/emlekev.jpg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik