Belföld

Madarász Kitty szépségét külföldön is megcsodálták

A szegedi Madarász Kitty már számos versenyen bizonyította, nem csupán szép és csinos, hanem rendkívül eredményes sportképviselője városának.

Mégis, hogyan nézhet ki egy olyan nő, aki minden nap súlyzókkal edz? Semmi nőiesség, csak izom, meg izom…” – zárta le egy kézlegyintéssel az edzőtermi életről szóló beszélgetést egyik ismerősöm. Nem marasztaltam hosszabb vitára, éreztem, úgysem tudnám meggyőzni ennek ellenkezőjéről.

Ám Madarász Kitty fotói biztos eloszlatnak benne is minden, súlyzókkal és szépséggel kapcsolatos tévhitet. Szeged egyik legeredményesebb fitnesz versenyzője ugyanis megjelenésével bizonyítja – egy hölgy is át tudja úgy dogozni izomzatát a nagyon „férfias” súlyzókkal, hogy szemet gyönyörködtető végeredmény szülessen. Persze ezt a sikert nem adják ingyen. De erről inkább beszéljen Kitty, aki számos versenyen színpadra lépett.

A legnőiesebb kategória

2009 óta versenyzem fitnesz modell kategóriában. Erről azt kell tudni, hogy ez a legnőiesebb kategória a testépítésben. Kétfordulós a verseny, amiben szerepel egy estélyi ruhás fellépés, illetve egy bikinis bemutatkozás, ahol a négy alapfordulatot kell bemutatnunk. Ilyenkor szemből fordulunk a bírók felé, de be kell mutatnunk magunkat oldalról és hátulról is.

Mint megtudtam: nagyon népszerűvé vált ez a szakág a lányok körében, hiszen itt a kisugárzás, a színpadi mozgás, a szépség egyaránt fontos a test kidolgozottsága mellett. Kitty hetente hatszor edz teremben, amikor a súlyok emelése mellett természetesen úgynevezett kardió edzéseket is végez. Pontos táplálkozási terv szerint étkezik, edzéseit Gajda Zoltán segíti évek óta, valamint ő szponzorálja a versenyeit is.

“Neki köszönhetem, hogy számtalan szép helyen jártam már a sportolói pályafutásom során. Felléptem – többek között – Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Ausztriában és Szlovéniában. 2012-ben, úgy érzem, igen szép eredményeket értem el. Az IBFA Ms. Europe versenyén a 2. helyet szereztem meg, a Ms. Universe IBFA versenyen Sapriban a dobogó 3. fokára állhattam fel, a szlovéniai Portorozsban az IBFF világkupáján a 6. helyet értem el, míg Rómában hetedik lettem. Ezen kívül voltam magyar bajnoki 2., illetve 3. helyezett” – számolt be eredményeiről Kitty. Aki persze nem nulláról kezdte teste formálást az edzőteremben. Tíz évig versenytáncolt, ami jó alapnak bizonyult. De úgy gondolta, az egyéni sport sokkal nagyobb kihívás számára.

Mindennapjaimat a felkészülés tölti ki, így kevés időm marad kikapcsolódni, de szerencsésnek mondhatom magam, hiszen a barátok és a családom tagjai is mindenben támogatnak.

„Építsd fel az izmodat!”

És most lássuk, miből is áll egy sikeres versenyző edzése!

A legfontosabb, hogy hozd létre a megfelelő állóképességi szinted, építsd fel azt az izomzatot, amely leszálkásítva szépen fog mutatni. A verseny felkészülési időszaka maximum 12 hetes periódus, amely intenzív diétából, edzésből áll. A verseny előtt két hetes szuper intenzív diéta és formaidőzítés jön el, speciális elemekkel, mint például a só fogyasztás korlátozása. A bemutató előtti utolsó héten speciális módszerekre van szükség. Ide tartozhat a vízfogyasztás korlátozása, a fehérjeturmixok elhagyása, viszont a kevesebb edzés is jellemző erre az időszakra. A fehérje bevitel többnyire tengeri halból, csirkemellből, fehérje turmixból adódik össze. A szénhidrát pedig natúr puffasztott rizzsel, zabpehellyel kerül a szervezetbe. Emellett fogyasztunk még táplálék kiegészítőket. És még valami: 168 cm magas vagyok. A versenyeken többnyire megosztják magasság szerint a kategóriákat 165 cm alatt és fölött. Én természetesen a magasabb lányokkal együtt szoktam színpadra állni. A jelenlegi testsúlyom 55 kilogramm, de a versenysúlyom 51 kiló volt az idei szezonban ” – árult el szakmai titkokat Kitty.

A testsúlyomhoz képest igencsak nagy súlyokat mozgatok meg edzéseken. Amire az mondhatom, hogy büszke vagyok: lábedzéseken már 80 kilóval is guggolok, hátedzéseken a saját testsúlyommal húzódzkodom, illetve bicepszedzéseken 32 kilogrammal is szériázom.”

Verseny után, jó étvággyal

A versenyek után két hetet pihentem. Ilyenkor jöhet egy kis lazítás. Kedvenc ételeim közé édesanyám főztjeit sorolom, így a versenyt követően is, ha tehetem, megvárom, amíg hazaérek, és otthon megeszem mindazt, ami az utamba kerül. De ha a versenyt követően a szállodásban vacsorázunk, akkor is inkább különlegesebb ételt választok. Igaz sokszor csak a szemünk kívánja a kaját, hiszen a verseny napjára nagyon összeszűkül a gyomrunk. A fagyi azért soha nem maradhat ki a kedvencek közül. Nagyon szeretem a magyaros ételeket, a halászlé, tyúkhúsleves a kedvencem, a főzelékeket, a töltött húsokat, desszertnek pedig minden, ami kókuszos ízesítésű. Barátaim szokás szerint mindig meglepnek egy vacsora meghívással, hiszen ennél jobban semminek nem tudok örülni mikor véget ér egy felkészülési szakasz” – adott ízelítőt a versenysportoló laza hétköznapjaiból Kitty. Ám ennek már vége, mert Kitty, aki 1988-ban született, Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karán testnevelő edzői diplomát szerzett, és a Fit World edzőtermében dolgozik, elkezdte felkészülését az idei versenyekre.

Elszántság, alázat, önfegyelem

És adott néhány jó tanácsot azoknak, akik azon törik a fejüket, ők is belépnek a fitnesz modellek szép táborába.
Aki azon gondolkozik, hogy kipróbálja magát ebben a sportágban, annak nagyfokú elszántságra, kitartásra, a sport iránti alázatra és önfegyelemre van szüksége. Van egy mondás: „Amennyit beleteszel, annyit fogsz kivenni.” Igaz ez az én szakágamban is, amely valóban nagyon megterhelő, de rengeteg örömet, sikerélményt is kínál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik