Belföld

Kormányzati matek: mért több a kevesebb a felsőoktatásban?

Az idei 158 milliárd forint helyett jövőre már csak 123,5 milliárd forint állami támogatástkapnak az egyetemek és főiskolák.A kormányzat feladta a matekleckét, a MiértHallgatók számolnak.

Az idei 158 milliárd forint helyett jövőre már csak 123,5 milliárd forint állami támogatást kapnak az egyetemek és főiskolák – zárószavazás előtti módosító javaslattal ugyanis az eredetileg tervezett 23 milliárdos elvonást további 11 milliárd forintos mínusszal fejelték meg. De nem minden egyetemen és művelődési-oktatási intézményen spórol az állam: a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek és a Lakiteleki Népfőiskolának például jó éve lesz – írta decemberben az eduline.hu.

Állítólaga kormány erről “számtalan alkalommal” egyeztetett a Magyar Rektori Konferenciával, utóbbi azonban nem emlékezett ezekre a tárgyalásokra – ezt bizonyítja az MRK december 6-i közleménye is.

+24 milliárd?

Ugyan azóta a kormány – ígérete szerint – 24 milliárd forinttal emelné a felsőoktatás finanszírozását, de ez az összeg az uniós pályázatokon való önrész biztosítására, az egyetemi adósságok rendezésére, illetve a PPP-konstrukciók kiváltására szolgálhat. Másra nem.

Fel sem tesszük ezek után a kérdést, hogy az egyetemi dolgozók fizetését, az universitas épületeinek rezsiköltségét, vagy éppen a kutatásokat miből kellene a továbbiakban finanszíroznia a felsőoktatási intézményeknek, hiszen ez a kalap, bizony, összement.

De a hallgatók után járó normatív támogatással sem jut előrébb egyetlen egyetem sem: az eredetileg bejelentett 10480 állami képzésre felvehető hallgató “pénzét”a legújabb verzió szerint 55 ezer között kellene szétosztani.

Nem újdonság

Felsőoktatási Ténytár grafikonját segítségül hívva kiderül, hogy a felsőoktatás költségvetési támogatása az utóbbi években csökkenő tendenciát mutatott, azonban a 2012-es és 2013-as év között a legnagyobb a különbség – a támogatások reál- és nominális értékét tekintve is

Az Európai Unióban ehhez képest…

Arra most nem gondolva, hogy a lisszaboni stratégia szerint 2020-ban a diplomások arányának az országban 40%-nak kellene lennie, nézzük meg a magyarországi felsőoktatásra szánt összegeket. Ugyan a Ténytár.blog szerint csak 2009-es adatok állnak rendelkezésre, az kiderül: már évekkel ezelőtt is igen keveset költött hazánk az egyetemekre.

A frissebb adatokat meg nem várva, a Felsőoktatási ténytár adatait tekintve kiderül, hogy a jövőre nézve sem lehetünk túl bizakodók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik